Theatergroep Helmers uit Gieten keert met 'Als muren konden spreken' terug naar de jaren 60, toen de lokale jeugdsoos landelijk bekend werd dankzij De Telegraaf

Een magazijn van een onderneming op het bedrijventerrein aan de verkeersader N34, een restaurant buiten het dorp alleen te bereiken met een oldtimer autobus, een voormalig garagebedrijf, de kantine van de camping of de tuin van een plaatselijke grootgrondbezitter.

Het creatieve team van Theatergroep Helmers uit Gieten.

Het creatieve team van Theatergroep Helmers uit Gieten. Foto: Paul Abrahams

In de loop der tijd heeft Theatergroep Helmers zich nadrukkelijk onderscheiden door de keuze van de locatie waar de voorstellingen voor het voetlicht worden gebracht.

Dat is dit jaar niet anders. Het theatergezelschap uit Gieten is namelijk uitgenodigd om op de brink in Gieten te komen spelen. Om precies te zijn: bij de voormalige pastorie waar ooit de jeugdsoos The House of the Rising Sun was gehuisvest. De huidige bewoners hebben het beeldbepalende pand gekocht en de voorzijde inmiddels ingrijpend verbouwd tot een woning.

Landelijke publiciteit

Theatergroep Helmers keert met ‘Als muren konden spreken’ terug naar eind jaren zestig, toen The House of the Rising Sun - mede door een artikel in De Telegraaf - landelijke publiciteit scoorde. ‘Drugs in Drenthe’ kopte het grootste dagblad van het land. ‘Een poel van verderf’. Ook in het dorp zelf gonsde het destijds van de wildste geruchten over de jongeren die ‘foute dingen deden’ en tegen de gevestigde orde aan wilden schoppen. Maar werd de soep ook zo heet gegeten als ze werd opgediend?

Roemruchte jeugdsoos

Het fictieve verhaal over de geschiedenis van de roemruchte jeugdsoos in een klein dorp in Drenthe in de periode 1967 tot en met 1970 wordt onder regie van Yolly van Kan vier keer uitgevoerd: op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober en op zaterdag 6 en zondag 7 november.

De voorstellingen op een bijzondere locatie beginnen telkens om 20.00 uur. Tickets zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze
menu