Extra geld voor personeel Aa en Hunze valt goed in gemeenteraad, maar een miljoen euro... is dat niet een tikkie fors?

Gemeente Aa en Hunze

Moeten we dan niet een béétje meer de hand op de knip houden? Dat was de teneur tijdens de begrotingsvergadering van de gemeente Aa en Hunze donderdagavond.
Lees meer over
Aa en Hunze

De gemeente Aa en Hunze trekt fors geld uit voor nieuwe plannen: van extra fiets- en wandelpaden tot een nieuw dak op een sportzaal. Van nieuwe toegangspoortjes bij twee openluchtzwembaden tot een stevig verbouwd dorpshuis. En als klap op de vuurpijl een extra investering in de eigen organisatie van ruim 2 miljoen, waarvan de helft aan extra personeel.

Eens te meer spraken raadsleden hun zorgen uit over het hoge ziekteverzuim binnen de organisatie. Een extra investering in de organisatie vonden de meesten dan ook geen probleem. Maar in woorden van Kiena ten Brink (fractievoorzitter PvdA): ,,Het college heeft met deze begroting de financiële grenzen opgezocht.” Zij vindt dat de gemeente eigenlijk een te groot risico neemt en het volgende gemeentebestuur opzadelt met een vervelende erfenis. „We moeten zorgen dat we meer vet op de botten krijgen.”

CDA-fractievoorzitter Sonja Hilgenga vindt dat de gemeente misschien beter meer kan focussen op de basistaken. „Dat is duidelijke communicatie naar de inwoners.”

Om de investering te betalen, komt de algemene reserve onder de afgesproken ondergrens van 3 miljoen euro. „Op deze wijze is een ‘sluitende begroting’ een erg relatief begrip”, vindt Marie Claire Neesen (GroenLinks).

Uit de reserve

De vraag, met name van de kleine oppositiepartijen, is of al die investeringen in eigen organisatie niet te gortig zijn. Volgens het college is extra lenen uit de reservepot niet onverantwoord. Zij verwachten extra inkomsten door de verkoop van gemeentelijke grond.

Bovendien benadrukt burgemeester Anno Wietze Hiemstra dat de investering niet optioneel is. Hij somde een reeks ontwikkelingen en wensen vanuit de gemeenteraad op; een raad die op verschillende begrotingsthema’s al stelde dat ze vooral ‘een paar tandjes erbij willen’. „Daar kiest u zelf voor als gemeenteraad. Dit zijn noodzakelijke stappen voor de organisatie om verder te gaan.”

Op 10 november besluit de gemeenteraad of ze akkoord gaan met deze begroting.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu