Partijen pleiten voor regionale aanpak opschaling openbaar vervoer

Ter illustratie, bussen van Qbuzz. Foto: Archief

Vijf regionale politieke partijen, waaronder Groninger Belang en Sterk Lokaal Drenthe, hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin ze aandacht vragen voor de negatieve gevolgen van de voorgenomen maatregelen om het openbaar vervoer weer op te schalen voor met name scholieren en studenten van buiten de Randstad.

De regionale partijen hebben daarbij kritiek op de afspraak om scholieren en studenten uit de spits te weren. In plaats daarvan moeten de scholieren reizen tussen elf uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags. ‘Wij kunnen ons voorstellen dat een dergelijk beleid in een stedelijk gebied als de Randstad misschien nog enigszins zou kunnen werken, omdat daar elke paar minuten wel een metro, tram of bus langskomt. Wij zijn daarentegen van mening dat de aanpak van de staatssecretaris in onder meer Fryslân, Groningen, Drenthe en Limburg volstrekt niet uitvoerbaar zal zijn,’ schrijven de partijen daarover.

De afstand tussen de woonplaats en de onderwijsplek is volgens de partijen op deze plekken ‘aanzienlijk langer’. Scholieren en studenten zouden aangewezen zijn op spitsbussen, omdat buiten de spits ‘gewoon veel minder of zelf geen bussen rijden’.

Regionale afspraken

In plaats van een uniforme, landelijke aanpak pleiten de partijen voor regionaal maatwerk. Per regio zouden er afspraken moeten komen tussen onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze
menu