Voor de vierde maand op rij afname van ww-uitkeringen in Drenthe (maar nog altijd fors meer dan een jaar eerder)

Foto: ANP

Het aantal inwoners van de provincie Drenthe met een WW-uitkering is in de maand september opnieuw afgenomen. De WW is daarmee voor de vijfde opeenvolgende maand gedaald. Ten opzichte van een jaar geleden werden echter ruim 10 procent meer uitkeringen verstrekt.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Eind september 2020 telde Drenthe 748 meer WW-uitkeringen (+10,8%) dan in september 2019. In totaal ontvingen 7.649 Drenten in september een WW-uitkering.

Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam sterk toe in maart en april, vlak na de corona-uitbraak. Inmiddels is er al vijf maanden op een rij een daling van het aantal mensen met WW te zien.

Steunmaatregelen van de overheid

Volgens het UWV zorgen de steunmaatregelen van de overheid – zoals NOW en Tozo – voor behoud van werkgelegenheid en beperken die maatregelen de instroom in de WW. Daarnaast verlaten veel mensen de WW omdat de maximale duur van hun uitkering afloopt of omdat zij werk vinden.

In de eerste maanden na de corona-uitbraak waren het met name jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract die een WW-uitkering kregen. Zij werkten met name in sectoren als horeca en de detailhandel. Volgens het UWV maken veel van hen maar enkele maanden gebruik van een WW-uitkering, omdat zij door hun korte arbeidsverleden slechts voor een beperkte tijd recht hebben op een uitkering en vaak snel weer werk vinden.

Uitzendkrachten

De afgelopen maanden vonden jongeren seizoenswerk in sectoren als horeca, landbouw en bouw. De daling van de WW doet zich dan ook vooral voor onder jongeren die als uitzendkracht hebben gewerkt in sectoren als bouw, horeca en industrie. Vooral kelners en barpersoneel, schilders, schoonmakers en verkopers verlieten de afgelopen maanden de WW.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze
menu