Het grootste Radio Tour de France-archief komt uit Emmen (en is dagelijks te horen op Radio 1)

Een deel van het Radio Tour de France-archief van Onno van de Witte (inzet) uit Emmen. Eigen foto

Dat deze weken tijdens jubileumuitzendingen van NOS Radio Tour de France fragmenten uit het verleden van het radioprogramma te horen zijn, is te danken aan Onno van de Witte uit Emmen.

,,Ik las eerder dit jaar een oproep van NOS-verslaggever Steven Dalebout op social media. Hij vroeg wie er nog stoffige cassettebandjes op zolder had liggen met opnames van Radio Tour de France. De NOS had zelf weinig bewaard. Toen bedacht ik mij dat er ik ruim 100 op zolder had liggen, vol met uitzendingen uit de periode van 1984 tot en met 2007.”

Die nam Van de Witte (62) destijds eigenhandig op. ,,Terwijl ik naar de tv-uitzending keek, had ik Radio Tour aanstaan en nam ik de tourflitsen, de finishreportages, de laatste kilometers en interviews met de winnaars op.”

Hij reageerde op de oproep en mocht de bandjes afgelopen mei bij de NOS persoonlijk afleveren. ,,Die hadden een mooie klus voor de boeg, met 103 cassettebandjes afluisteren en monteren. Destijds kreeg ik wel eens als commentaar ‘goh, tourflitsen opnemen, wat moet je daar mee?’ Nou, nu is het 2020 en gebruikt de NOS het materiaal. Kan je nagaan.”

Volgens Herman van der Zandt ‘het grootste Radio Tour de France archief’

De fragmenten zijn tijdens de huidige uitzendingen van Radio Tour de France op NPO Radio 1 dagelijks te horen. ,,Van Herman van der Zandt van NOS Langs de Lijn hoorde ik dat ik het grootste archief heb van het programma. En dat heeft dus jarenlang bij mij op zolder gelegen! Of ik ze ooit zelf nog heb teruggeluisterd? Ja, sommige fragmenten wel, waarin ik en mijn vriendin, nu mijn vrouw, meededen aan tourspelletjes en wonnen.”

De Emmenaar is niet puur Tour-fan, maar ook wielerfanaat. ,,Ik ben meerdere malen bij de Grand Départ geweest (de start van de Tour de France, red.), heb op cols in de Pyreneeën gestaan en veel wedstrijden bezocht. Maar ik heb ook zelf veel wedstrijden gereden en ben nog steeds lid van Fietstoerclub Emmen.”

Bandjes zijn gedigitaliseerd

De Tour de France is in volle gang en NOS-verslaggever Steven Dalebout zit middenin de koers. ,,Hij stuurde mij van de week nogmaals een bericht waarin hij mij dankte voor de bandjes. Ze zijn er erg blij mee. Na de Tour komt Dalebout ze persoonlijk terugbrengen. En ze zijn ook gedigitaliseerd. Die bestanden krijg ik ook, zodat het terugluisteren voortaan een stuk makkelijker is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu