Drentse geschiedenisquiz levert 800 keer 'Handen uit de mouwen'. Dit zijn de goede antwoorden en de prijswinnaars

De Drentse Geschiedenisquiz 2021 heeft ruim 800 goede inzendingen opgeleverd. Dat zijn er beduidend meer dan vorig jaar. ‘Handen uit de mouwen’ was deze keer de oplossing, vanwege het motto van de maand van de geschiedenisquiz dit jaar: ‘Aan het werk’.

Ferry Sieders en Wim Ensing van het Drents Archief presenteerden de  antwoorden bij de trekking van de winnaars van de Drentse Geschiedenisquiz 2021.

Ferry Sieders en Wim Ensing van het Drents Archief presenteerden de antwoorden bij de trekking van de winnaars van de Drentse Geschiedenisquiz 2021. Bernd Otter

Lees meer over
Assen

De jaarlijkse quiz van Dagblad van het Noorden, Drents Archief en Drentse Historische Vereniging was de zeventiende op rij. We geven eerst (in vet ) de goede antwoorden (tussen haakjes het vraagnummer). De boerhoorn (1) was het instrument waarmee de boermarken het startsein gaven voor gezamenlijke werkzaamheden; de voormalige afvalbult in Midden-Drenthe wordt Vamberg (2) genoemd; het beroep dat de komst van straatlantaarns op gas met zich meebracht was de lantaarnopsteker (3) ; de zuivelfabriek die zingende koeien op liet draven in haar reclame was de DOMO (4) , de oude graansoort die volledig terug is heet spelt (5) ; het huishoudelijk produkt van ‘Knieper Kok’ in Nietap betrof wasknijpers (6) ; Faber Pallets maakte in eerste instantie vooral boterkuipen (7) ; de brouwersorganisatie in Meppel was een gilde (8) ; de monniken van Aduard maakten in Ter Heijl bakstenen (9) ; het ‘krabben’ sloeg uiteraard op aardappels (10) , Dalon en Panty P. kwamen uit Emmen (11) ; de fietsenmakersfamilie uit Koekange heet Dolsma (12) ; de laatste nog actieve smid in Drenthe was Masselink en werkte in Zweeloo (13) ; de veenmaatschappij in Hoogeveen was De Compagnie van de Vijfduizend (14) Morgen; de werkverschaffing in Drenthe was na de oorlog een zaak van de Dienst Uitvoering Werken ofwel DUW (15) ; de kolonist bij de Maatschappij van Weldadigheid kreeg een koe (16) te leen en de pomp om aardolie uit de grond te halen heet een jaknikker (17) .

Redelijk goed te doen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's