Bartje I of Bartje II? Waarom Bartje 12 jaar na zijn onthulling een gelijknamig broertje kreeg | Assenaardig 225

Burgemeester P.P. Agter oog in oog met Bartje II. Drents Archief, collectie Assen

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen in de rubriek Assenaardig verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

In deze rubriek besteedde ik al eens eerder aandacht aan Bartje. Ik begin er opnieuw over, omdat ik ontdekte dat er ook een tweede exemplaar is gemaakt. Het origineel, een creatie van beeldhouwster Suze Berkhout, werd op 4 september 1954 onthuld. Dat gebeurde op het gazon voor het gemeentehuis aan de Noordersingel in het bijzijn van geestelijk vader Anne de Vries, die die dag zijn vijftigste verjaardag vierde. Dat was Bartje I, die er in december 1966 een broertje bijkreeg. Dat zit zo.

Vandalisme

Met de jaren was het kereltje al vaak toegetakeld en zelfs een keer ontvoerd. En steeds werd steenhouwer Hein Engberts gevraagd het ventje te repareren. Eens ging het helemaal mis, toen bij het maken van een gipsen afgietsel zijn hoofd afbrak. ‘Dokter Engberts’ kreeg de boel gelukkig weer zo puik aan elkaar, dat beeldhouwster Berkhout er haar bewondering over uitsprak. Ook daarna was het jochie nog menig maal doelwit van vandalisme. Maar Engberts, die door de media inmiddels tot Bartjes lijfarts was gebombardeerd, wist hem keer op keer te repareren.

Degelijker beeld

In oktober 1966 vond het gemeentebestuur het kennelijk welletjes en besloot een vervangend en degelijker beeld te laten maken. Kosten ruim zesduizend gulden. De nieuwe versie zou meer weerbestendig en van gewapend materiaal worden. Met instemming van de beeldhouwster werd door de firma Rabius uit Assen een nieuw beeld gegoten. Op 13 december 1966 kwam bij Rabius aan het Kanaal Bartje II van imitatienatuursteen ter wereld. Dat gebeurde in het bijzijn van een delegatie van het gemeentebestuur. (zie foto)

Bartje I of II?

Bartje II kwam aan de Noordersingel te staan en Bartje I kreeg een plekje in de hal van het toenmalige gemeentehuis. In 1982 kwam er een bronzen, vandalismebestendige Bartje aan de Oostersingel bij het Museumlaantje. Maar die in het Drents Archief, is dat nu Bartje I of II?

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu