Asser Bluesdagen gaan voor het eerst in 35 jaar niet door

Een eerdere editie van de Asser Bluesdagen, tijdens een optreden van Lefthand Freddy. Foto: Marcel Jurian de Jong

De Asser Bluesdagen zijn al sinds jaar en dag een fenomeen onder bluesliefhebbers, maar aankomende januari kan het festival voor het eerst in 35 jaar niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Organisator Jan Postema vertelt.

De Asser Bluesdagen bestaan al 35 jaar. Wat maakt het festival nou zo succesvol?

„Ik denk dat het succes zit in de breedte van het festival. Het is door heel de stad. We beginnen ‘s middags in de winkels, dan gaan we door naar de restaurants en we eindigen ‘s avonds in de kroeg. Het is voor de Assenaren wel weer een weekendje, naast de TT, waar ze van kunnen genieten.”

Nu kan het in 2021 voor het eerst niet doorgaan...

„Ja, helaas. Dat komt doordat de horeca dicht is. Je moet vrij vroeg van tevoren alles al organiseren. Sommige artiesten hadden we al een half jaar geleden geboekt. We hebben zo lang mogelijk gewacht met afblazen, in de hoop dat het toch nog kon, maar we zien nu niet meer gebeuren dat het kan doorgaan. We kunnen het ook niet online organiseren. Daar is het te groot voor. We hebben op meerdere plekken muziek. Als alles op één plek was geweest, hadden we het nog kunnen streamen, maar dat gaat nu niet.”

Worden de Bluesdagen nog op een ander moment ingehaald?

„Als het vaccin op tijd komt, willen we in de zomer misschien nog iets organiseren. Dat zal wel anders dan anders zijn. Waarschijnlijk wat meer buiten, omdat de terrassen dan ook open zijn. We geven de moed nog niet op.”

Wat vinden de artiesten ervan dat de Bluesdagen gecanceld zijn?

„Die zijn teleurgesteld. Ze zijn liefhebbers en willen heel graag muziek maken. Voor sommigen is het zelfs hun werk. We boeken wel eens grote namen uit Amerika of Engeland. Sommigen spelers komen uit België en zelfs uit Friesland, haha!”

Ben je zelf eigenlijk ook een bluesliefhebber?

„Absoluut. Ik ben ermee opgegroeid hier in Assen. Met Harry Muskee van Cuby + Blizzards, maar ook met B.B. King en Eric Clapton. Ik ben een muziekliefhebber, al is blues wel een favoriet. Ik speel zelf niet in een bluesband. Ik kan een klein beetje drummen, maar daar houdt het wel op. Ik ben altijd sportman geweest. Ik heb jarenlang gevoetbald en geschaatst. Maar ik ben wel echt liefhebber.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu