Asser Historische Vereniging verhuist naar begane grond in pand aan de Vaart Zuidzijde in Assen. 'Een groot verschil: vier trappen'

De verhuizing van de Asser Historische Vereniging. Foto: Asser Historische Vereniging

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging is verhuisd. Binnen hetzelfde gebouw aan de Vaart Zuidzijde 71. ‘Een groot verschil: vier trappen’
Lees meer over
Assen

Het kantoor is verplaatst van de tweede verdieping naar de begane grond. ‘Dus ook mensen die slecht ter been zijn of om een andere reden moeite hebben met traplopen, kunnen hier nu terecht. Dit wordt gevierd met een open huis op zaterdag 11 september en een expositie over Assen in oorlogstijd’, vertelt woordvoerder Roelien Marissen.

Van de tweede naar begane grond

‘Het kantoor van de vereniging is ooit begonnen in twee kamertjes van Villa Ebbenerve aan de Stationsstraat. Sinds 2012 zijn de vrijwilligers te vinden aan de Vaart Zuidzijde 71. Eerst op de eerste verdieping, daarna op de tweede en vanaf nu op de begane grond. De vereniging beschikt onder andere over een bibliotheek, een papieren en een fotoarchief en een grote zaal waarin bijeenkomsten kunnen worden gehouden’, vertelt Marissen.

De Asser Historische Vereniging wordt draaiende gehouden door tientallen vrijwilligers: stadsgidsen, fotografen, kantoor- en archiefmedewerkers, filmers en ict’ers.

Tentoonstelling

Vrijwilligers van de vereniging hebben een tentoonstelling met foto’s, documenten, voorwerpen en filmbeelden samengesteld over oorlog en bevrijding in Assen. Deze expositie, ‘Assen in oorlogstijd’, zou al in het voorjaar van 2020 worden gehouden. Ook was toen een thema-avond over de Tweede Wereldoorlog in Assen voorbereid. Dit kon door corona allemaal niet doorgaan. Het bijbehorende boek ‘Het horloge van de parachutist, Asser oorlogsherinneringen’ is wel verschenen.

Het kantoor van de Asser Historische Vereniging heropent op woensdag 1 september. Vanaf die dag is het kantoor te bezoeken op woensdagen tussen 10.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur en op vrijdagen tussen 13.30 en 16.00 uur. De expositie staat opgesteld in de grote zaal en er is een looproute.

Op zaterdag 11 september, tijdens Open Monumentendag, houdt de vereniging open huis. Iedereen is die dag van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. De tentoonstelling is te bekijken, er worden Asser Historische Tijdschriften en (tweedehands) boeken verkocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu