Boeren en tuinders in Drenthe werken aan oplossingen droogte om voedsel betaalbaar te houden

Foto: Pixabay.

Boeren en tuinders in Drenthe hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op weer een droge zomer, door zoveel mogelijk water in de grond vast te houden. Om voedsel in de schappen betaalbaar te houden is het belangrijk dat met water zo ingenieus mogelijk wordt omgegaan, zegt LTO Noord.
Lees meer over
Assen
Aa en Hunze
Borger-Odoorn
Coevorden
De Wolden
Emmen
Hoogeveen
Meppel
Midden-Drenthe
Noordenveld
Tynaarlo
Westerveld

Omdat in februari nog veel regen is gevallen, is het grondwaterpeil in veel gebieden flink gestegen. Maar het peil van het oppervlaktewater staat door de zonnige weken van de laatste tijd onder druk, zegt bestuurslid Trienke Elshof van LTO Noord. ,,Boeren en tuinders staan in nauw contact met de waterschappen nu zij in bepaalde regio’s door de droogte extra moeten beregenen om de nog prille gewassen in staat te stellen door de harde droge bodem heen te groeien.”

Eten betaalbaar houden

Beregenen is nodig om de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden en eten in de winkel betaalbaar te houden, zegt Elshof. ,,Schrikbeeld is de droge zomer van 2018. De schade die dat jaar geleden werd willen we nooit meer en daarom hebben we als boeren en tuinders maatregelen genomen.”

Meer gras

Boeren en tuinders werken samen met waterbeheerders aan watersystemen waarmee ze meer grip krijgen op de overschotten aan water in de winter en tekorten aan water in de zomer. In Drenthe biedt peilgestuurde drainage soelaas. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek op het Drentse demonstratiebedrijf ‘Boeren met bodem en water’. De peilgestuurde drainage leverde meer gras op, ondanks de droge zomer vorig jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu