De Watertoren in Assen en De Pijp in Groningen kleuren rood, blauw en oranje vanwege dertig jaar onafhankelijkheid Armenië

Watertoren van Assen. Foto: Jaspar Moulijn

Rood, blauw en oranje. In die drie kleuren worden dinsdagavond De Watertoren in Assen en De Pijp op het voormalige Ciboga-terrein in Groningen uitgelicht. Het zijn de kleuren van de Armeense vlag en op die manier wordt er stilgestaan bij dertig jaar onafhankelijkheid van de republiek Armenië.
Lees meer over
Assen
Stad

Het is een initiatief van de Stichting Armenia uit Assen. Ook vorig jaar werden gebouwen in Groningen en Assen in de kleuren van de Armeense driekleur uitgelicht. Toen ging het om Het Wapen van Drenthe in Assen en De Pijp in Groningen. Een gewone viering van de onafhankelijkheid was toen niet mogelijk vanwege de beperkingen door het coronavirus. De stichting heeft bekend gemaakt ook dit jaar op sobere wijze stil te staan bij het dertigjarig jubileum van Armenië.

Onafhankelijkheidsdag wordt normaal gesproken altijd groots gevierd in Armenië, maar door het conflict met Azerbeidzjan om de Armeense enclave Nagorno-Karabach wordt er volgens de stichting een zwarte schaduw op de feestdag geworpen. Nagorno-Karabach is een regio in Azerbeidzjan waar overwegend etnische Armenen wonen. Het gebied telt ongeveer 145.000 inwoners. Volgens de Verenigde Naties hoort het gebied echter bij het overwegend islamitische Azerbeidzjan. Vorig jaar laaide het conflict om het gebied tussen beide landen weer op. Het kostte duizenden mensen het leven.

44 seconden

De watertoren in Groningen zal steeds zeven keer verlicht worden in de kleur van de Armeense vlag en vervolgens 44 seconden op zwart staan. Dit verwijst naar de 44 dagen durende strijd die in het najaar van 2020 gevoerd werd tussen Armenië en Azerbeidzjan. In Groningen heeft initiatiefnemer Nicolai Romashuk jr. ondernemer Bart Kempinga voor de tweede maal bereid gevonden om de Pijp in de Armeense driekleur rood, blauw, oranje te verlichten.

Nieuws

Meest gelezen

menu