Drents Archief stelt door sluiting in coronacrisis online lesmateriaal beschikbaar

Drents Archief. Foto: DvhN

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het Drents archief in Assen tijdelijk gesloten. Om leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs alsnog te bereiken, biedt het archief online lesmateriaal aan. Het lesmateriaal is voor alle leerlingen gratis.

Leerlingen van de basisschool kunnen aan de slag met het project Tijdcapsule. Hierbij leggen ze hun leven zoals dat er nu uitziet door vragen over zichzelf te beantwoorden in een werkboek. Ook doen de kinderen stamboomonderzoek, waarbij ze de hulp kunnen inschakelen van hun opa’s en oma’s.

Na afloop van het project kunnen de werkboeken per mail of per post naar het Drents Archief worden verstuurd. In het depot worden de ‘Tijdcapsules’ dan voor vijf jaar bewaard. Na deze periode van vijf jaar worden de kinderen weer herenigd met hun Tijdcapsule en kunnen ze teruglezen hoe hun leven er tijdens deze bijzondere tijd uitzag.

In de sporen van Benno

Voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs is er het project ‘In de sporen van Benno’. Hierbij onderzoeken ze het verhaal van Benno ter berg, een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Assen woonde met zijn familie. Via Westerbork is hij in Auschwitz terecht gekomen, waar hij in 1942 werd vermoord. Benno hield een dagboek bij, waarin hij zijn leven in de oorlogsjaren beschrijft. Het dagboek van Benno wordt bewaard in het Drents Archief.

Via een interactieve quiz duiken leerlingen van het voortgezet onderwijs in het leven van Benno, zijn ouders en zijn zusje.Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu