Molukse voetbalclub Amboina in Assen heeft financiële problemen

Logo Amboina

De voetbalvereniging Amboina in Assen verkeert in financiële problemen. Voor eind juni moet duidelijk zijn of de club nog bestaansrecht heeft.
Lees meer over
Assen

Het is niet voor het eerst dat Amboina moeite heeft om het hoofd boven water te houden.

In 2015 uit de competitie gehaald

In 2015 lukte dat ook al niet meer en toen nam voetbalbond KNVB de club uit de competitie. Een jaar later werd Amboina op initiatief van de Werkgroep RMS Assen en met hulp van enkele prominente Assenaren nieuw leven ingeblazen. Ook werd een nieuw bestuur aangesteld.

De huidige problemen vallen vergeleken met 2015 relatief wel mee, zegt voorzitter Penomi Tuhumena. ,,Toen hingen we echt aan een heel dun zijden draadje, nu nog aan een touw.’’ Hoe groot de huidige schuldenlast is, wil hij verder niet zeggen. ,,Maar zeker geen tienduizenden euro’s.’’

De problemen zijn mede ontstaan, vertelt Tuhumena, doordat er al maanden niet meer gevoetbald wordt. ,,Daardoor zijn inkomsten weggevallen. En die krijgen we dit seizoen ook niet meer.’’

Bezig nieuwe sponsoren te werven

Tuhumena vertelt dat het bestuur druk bezig is om nieuwe sponsoren te werven. ,,We gaan daar de komende tijd volop mee bezig. Eind juni is voor ons de uiterste datum. Dan is er meer duidelijk hoe we er voor staan.’’

Amboina is een kleine club met zo’n veertig leden en komt met twee teams uit in de competitie. Het eerste elftal voetbalt onderin de 5e klasse C mee. Het tweede team speelt op een laag niveau op zaterdag.

Molukse gemeenschap

Amboina werd in 1962 opgericht door voormalige bewoners van Kamp Schattenberg en is de club voor de Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde. Amboina is een samensmelting van twee clubs: Black Boys en Molukse Boys.

De vereniging kende hoogte- en dieptepunten. De top bereikte Amboina in de jaren tachtig, toen in drie achtereenvolgende kampioenschappen de zondag 2e klasse van de KNVB werd bereikt. Daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan tot de huidige 5e klasse.

Rode draad

Financiële problemen lopen als een rode draad door de geschiedenis van de club. Ook voor 2014 was het al enkele keren kantje boord omdat, zoals bijvoorbeeld in 2010, huurverplichtingen niet konden worden nagekomen.

De gemeente zorgde voor verlichting door schulden kwijt te schelden en samen met de KNVB werden regels opgesteld om de zaak niet weer uit de hand te laten lopen. Desondanks ging het in 2014 dus weer fout.

Nieuws

Meest gelezen

menu