Geen Popronde, maar wel avond vol muziek tijdens 'Popronde pre-party' in Groningen, Assen, Emmen en Meppel

Foto: Archief/ Jaspar Moulijn

De jaarlijkse Popronde is vanwege corona afgeblazen, maar toch klinkt onder die vlag dit najaar in Groningen, Assen, Emmen en Meppel muziek van aanstormend talent.

Van 12 september tot en met 28 november doet het festival de Nederlandse poppodia aan, onder het mom van de ‘Popronde Poppodium Pre-Party’. Op donderdag 8 oktober strijkt het festival neer in Simplon in Groningen, een week later in Podium Zuidhaege in Assen en op 22 november bij de Muziekcoöperatie in Meppel.

In Emmen staat op 5 november een pre-party gepland, maar daarvoor is nog geen locatie bekendgemaakt.

,,Een ‘Pre-Party’ omdat de originele editie van het festival, dat dit najaar zou plaatsvinden, is verplaatst naar begin 2021. Dit vanwege de corona-maatregelen”, zegt Chris Moorman van de Popronde, zelf afkomstig uit Erm bij Emmen.

‘In poppodia is anderhalve meter afstand wel te waarborgen’

,,Popronde vindt plaats in kroegen, kerkjes, kledingwinkels en kapperszaken, locaties waarin het publiek geen anderhalve meter afstand kan waarborgen. In de poppodia is deze mogelijkheid er wel, het gros organiseert al kleine concerten voor 30, 40 of misschien zelfs 100 man publiek. Het publiek zit in de zaal en de afstand wordt daardoor goed bewaard. Een uitgelezen kans dus om toch nog iets voor die 146 geselecteerde acts te kunnen betekenen, en ze hopelijk allemaal tenminste één keer te kunnen laten spelen dit najaar.’

Geen vervanging, wel andere voorwaarden

De Poppodium Pre-Party is geen vervanging voor de Popronde, maar een aanvulling op het beproefde concept, geboren vanuit de beperkingen die de pandemie oplegt.

Moorman: ,,Een ander concept met andere voorwaarden. Een van de ambities die we hebben uitgesproken in onze gehonoreerde BIS aanvraag, is dat we het gat tussen Popronde en het podiumcircuit willen verkleinen. Met dit concept nemen we alvast een aanloop daar naartoe, doordat we de banden met de podia die we normaal gesproken niet aandoen, nu ook aantrekken. We brengen Popronde bij deze poppodia en hun publiek opnieuw onder de aandacht.”

Maximaal 5 euro entree

Popronde optredens zijn normaal gesproken gratis toegankelijk, maar gezien de situatie waarin de podia zich bevinden (het mislopen van inkomsten), is besloten dat ieder podium maximaal 5,- entree mag heffen. Zo heeft Podium Zuidhaege in Assen besloten geen entree te heffen.

,,Publiek kan gratis een plaats reserveren, maar kan indien gewenst bij de reservering wel een bucket kopen met een drankje en een hapje.”

De optredende acts worden nog bekendgemaakt. Alle speelsteden en locaties, en het bijbehorende programma zijn te vinden op www.popronde.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu