Gemeente Assen komt klagende omwonenden van Gouverneurstuin tegemoet: tuin in wintermaanden eerder dicht om overlast tegen te gaan

Jongeren komen in de beschutte tuin om te chillen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeente Assen heeft besloten de Gouverneurstuin in de wintermaanden eerder af te sluiten. Dat heeft alles te maken met klachten van omwonenden van de tuin. Zij ervaren vooral in de avonduren overlast en de gemeente wil hen nu tegemoet komen.
Lees meer over
Assen
Asser Courant

Door het eerder sluiten van de Gouverneurstuin wil de gemeente Assen de overlast in de avonduren tegengaan. Dan is de tuin een verzamelplaats van junks, verwarde personen en hangjongeren. Omwonenden klagen over overlast van drugsgebruikers en intimidatie door rondhangende groepen. In het verleden was er ook sprake van illegale prostitutie en een onbekende wildpoeper.

In september wilden enkele medewerkers van het theehuisje, die onder behandeling staan bij zorginstelling Phusis, niet langer in de bediening werken. Zij voelden zich niet langer veilig in de Gouverneurstuin. In 2019 verscheen er al eens een camerapaal in het midden van ‘de groene long van Assen’, die een half jaar lang bleef staan om overlast te voorkomen. Daarnaast ging de politie strenger controleren in de tuin.

Eerder sluiten

Met ingang van 31 oktober, bij het ingaan van de wintertijd, gaat de Gouverneurstuin om 17.00 uur dicht. De avondsluiting duurt in ieder geval tot 28 maart 2022, als de zomertijd weer ingaat. Of het eerder sluiten van de tuin effect heeft op de mate van overlast in de omgeving wordt nauwlettend gemonitord door de gemeente.

Achter de schermen werkt de gemeente aan een breder pakket maatregelen om de ervaren overlast in en rondom de tuin aan te pakken. Assen is daarover met een aantal partijen waaronder Vaart Welzijn, Phusis en Verslavingszorg Noord-Nederland in gesprek. Ook omwonenden zijn bij dit overleg betrokken.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu