Herdenking Armeense genocide gaat door in aangepaste vorm

Dit jaar geen bijeenkomst bij het monument, maar een herdenking via social media. Foto: Archief/

De Armeense genocide wordt dit jaar in aangepaste vorm herdacht. Dat betekent dat er geen publiekelijk stiltemoment zal zijn bij het Armeens monument in Assen.

Dat laten de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) weten. Zij organiseren vanwege de uitbraak van het coronavirus een aangepast programma voor de herdenking van 105 jaar Armeense genocide.

Social media

De herdenking, ieder jaar op 24 april, zal voornamelijk via social media plaatsvinden. ‘Op deze wijze kan elk gezin in zijn eigen huis, maar toch samen, op gepaste wijze de slachtoffers herdenken van de Armeense genocide van 1915’, schrijven de SAO op hun website . De geplande jaarlijkse bijeenkomst bij het monument in Assen gaat niet door.

Wel wordt op dit moment een programma voorbereid met speciale videoboodschappen van Nederlanders en Armeniërs, muziek en beelden van de kranslegging in Assen, die zonder publiek zal plaatsvinden. Het speciale programma is vrijdag te volgen via onder meer Facebook en YouTube.

Mijlpaal

Dit jaar zou voor de twintigste keer een herdenkingsbijeenkomst zijn georganiseerd bij het monument op begraafplaats De Boskamp, dat op initiatief van Assenaar Nicolai Romashuk in 2001 werd opgericht. De plaatsing van het monument had, mede door protesten vanuit de Turkse gemeenschap, nogal wat voeten in de aarde. Bedoeling is dat op een later tijdstip alsnog wordt stilgestaan bij de betekenis van het monument in de strijd om erkenning van de Armeense genocide.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu