Herenboer Henk Boer (58) is zo ineens ook hoofdrolspeler in bioscoopfilm

Het leven kan malle bochten nemen. Twee maanden geleden werkte Henk Boer (58) uit Assen nog bij een sanitairfabrikant in Roden, nu is hij boer voor de landbouwcoöperatie Herenboeren en hoofdrolspeler in een toekomstige bioscoopfilm.

Henk Boer (58) is sinds kort herenboer voor boerenhoeve Hof van Rhee.

Henk Boer (58) is sinds kort herenboer voor boerenhoeve Hof van Rhee.

Voort gaat-ie. Op z’n laarzen beent hij door het soppende raaigrasland nabij buurtschap Rhee. Herfstzon aan de hemel. Wind om de kop. Dit is het nieuwe domein van boer Henk Boer. Hij verruilde het kantoor voor een leven in de buitenlucht. ,,Ik wilde altijd al boer worden.”

Ondanks dat hij in zijn puberjaren op de land- en tuinbouwschool in Eelde zat, werd hij nooit landbouwer. ,,Het werd door mijn ouders uit het hoofd gepraat.” Dat hij met de pensioengerechtigde leeftijd om de hoek alsnog boer is geworden, nee, dat had hij nooit verwacht. ,,Een jongensdroom.”

Boer zonder boerderij

Boer is een boer zonder boerderij. Hij woont in de Asser wijk Marsdijk, maar bewerkt toch vrijwel iedere dag het land van boerenhoeve Hof van Rhee. Dat zit zo: hij is actief voor Herenboeren, een coöperatie die op kleine schaal voedsel wil produceren met respect voor milieu, bodem en de dieren. Het ‘bedrijf’ is het gezamenlijke eigendom van 240 huishoudens uit Assen en directe omgeving. Elk lid betaalt inleggeld, 1.000 euro per persoon, 2.000 per huishouden. Samen bepalen de ‘herenboeren’ wat er op hun landerijen wordt verbouwd.

Herenboeren heeft de beschikking over 20 hectare land in buurtschap Rhee. Nu is de Hof van Rhee nog een kale vlakte met raaigras, met in het midden een schaftkeet die voor de fantasie maar even dienstdoet als boerderij.

‘Zo veel zin in’

Daar komt, onder de bezielende leiding van Boer, verandering in. Landbewerking én tonnen lavameel moeten de grond klaarstomen voor goede oogsten. Het toekomstbeeld? Een symbiose van fruitbomen en bessenstruiken, velden vol kakelverse groenten, een kas vol paprika’s en pepers, grazende brandrode runderen, varkens in de modderpoel, kippen in een kipcaravan.

Een twinkeling in de ogen van Boer. ,,Ik heb hier zo veel zin in.”

Filmmakers volgen Hof van Rhee

Ondertussen wordt iedere verandering op de Hof van Rhee gevolgd door de camera van filmmakers Henk en Janetta Bos. Het tweetal is bekend van onder andere de natuurfilms Wildernis in Drenthe en Habitat, een natuurfilm over de Drentsche Aa. ,,Herenboeren heeft ons benaderd of we een film willen maken over alles wat er gebeurt bij de Hof van Rhee”, reageert Henk Bos.

Het filmerspaar uit Assen is van plan om het project, mits Herenboeren het financiële plaatje rond krijgt, enkele jaren te volgen. „De Hof van Rhee moet mooi, ecologisch en biologisch worden. Dat kan goed gaan, maar er kan net zoveel misgaan”, vertelt Bos. ,,Landbouw en natuur botsen nog wel eens, er is veel om te doen. Bij de Herenboeren komt enorm veel emotie kijken. We willen er daarom een bioscoopfilm van maken.”

Dus naast agrariër is Boer ook nog een filmster in spe ,,Nou, jij zegt het.” Zijn ogen volgen een buizerd, die loerend in de lucht hangt. ,,Ik blijf gewoon mezelf en doe mijn werk als boer.” Hij schiet in de lach. ,,Ik had de hoop ooit al laten varen dat ik nog boer zou worden. En dan ben ik het toch. Dan ook maar voor de camera.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu