Nieuwe expositie in Drents Museum besteedt aandacht aan kunst van vrouwen

Charley Toorop (1891-1955), Vrouw met kind - Foto: Drents Museum

Het Drents museum exposeert vanaf zondag 11 oktober een collectie kunstwerken die uitsluitend gemaakt zijn door vrouwelijke kunstenaars rond het jaar 1900.
Lees meer over
Assen

De kunstwerken worden geëxposeerd naar aanleiding van een onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars in de collectie Kunst rond 1900. Het onderzoek maakt deel uit van een groter plan om de komende jaren meer aandacht te besteden aan diversiteit in de collectie van het museum.

Onderbelicht

,,Bij een inventarisatie van alle tentoonstellingen en publicaties van deze belangrijke museumcollectie door de jaren heen kwamen vooral de namen en werken van mannelijke kunstenaars aan bod. Aandacht voor hun vrouwelijke collega’s was er minder, zij bleven vrij onderbelicht. Geheel ten onrechte naar onze mening, want tijdens het onderzoek kwamen prachtige objecten aan het licht. Wij willen het beeld nu bijstellen door meer werk van vrouwelijke kunstenaars te laten zien”, aldus kunsthistoricus Marieke Maathuis.

De expositie Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie 1885-1935 bestaat uit verschillende werken te zien die nog nooit in het Drents Museum tentoongesteld zijn. Het topstuk van de presentatie is Vrouw met zonnebloemen van Thérèse Schwartze. Daarnaast zijn er werken van Rachel van Dantzig, Johanna van Eijbergen en Charley Toorop.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 februari volgend jaar. Voorafgaand aan een bezoek is reserveren verplicht.

Nieuws

Meest gelezen

menu