Ondanks hoog bouwtempo nog veel drukte op de woningmarkt in regio Groningen-Assen

Woningbouw in Assen-Oost. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Er worden veel plannen ontwikkeld en wordt er in hoog tempo gebouwd, maar het is nog niet genoeg om op korte termijn rust te krijgen op de woningmarkt in de regio Groningen-Assen. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van het stedelijke netwerk RGA (Regio Groningen-Assen).
Lees meer over
Assen
Noordenveld

Naar verwachting duurt het nog enkele jaren voor de opgelopen achterstand in de crisistijd is ingelopen.

De vraag naar woningen in de regio Groningen-Assen is in korte tijd in met name de stad Groningen enorm toegenomen. Daar is de druk op de woningmarkt het hoogst. ,,Meerstad loopt momenteel als een trein. Bovendien zitten er nog heel veel woningen ‘in de pijplijn’ zoals dat heet, bijvoorbeeld op het Suikerfabriekterrein en in de Stadshavens", zegt wethouder Roeland van der Schaaf. ,,Die plannen zijn in een vergevorderd stadium, maar nog niet ver genoeg om de woningen nu al op de markt te brengen."

Schaarste

Een ander belangrijk knelpunt in de huidige markt zijn de toegenomen bouwkosten en de schaarste aan personeel. ,,Daardoor gaat de bouw van nieuwe woningen minder snel dan we zouden willen", meent Van der Schaaf.

Het aantal huurwoningen dat gebouwd wordt ten opzichte van de vorige monitor is toegenomen, van 32% naar 42%. Dit wordt met name veroorzaakt door het aandeel studentenwoningen in de stad Groningen.

Flinke groei

De regio telde eind 2018 bijna 231.000 woningen. In de voormalige gemeenten Bedum, Haren, Leek en Tynaarlo groeide de voorraad relatief het sterkst. In heel 2018 werden in de regio voor 2.950 woningen bouwvergunningen verleend, 80% meer dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar.

Het afgelopen jaar werden in de regio ruim 2.130 nieuwe woningen opgeleverd, 41% meer dan gemiddeld in de afgelopen jaren.

De woningmarktmonitor is over de tweede helft van 2018 opgesteld. De regionale monitor is gebaseerd op kwartaalcijfers van het CBS, de NVM, verkoopinformatie nieuwbouw verzameld bij makelaars en informatie over de sociale huursector aangeleverd door de regionale woningcorporaties.

Nieuws

Meest gelezen

menu