Ooievaars in duikvlucht gevaar voor zichzelf en automobilisten op Drentse wegen

Waarschuwingsbord voor overstekende ooievaars op de Asserweg tussen Assen en Vries. Foto: Archief Duncan Wijting

Je hoeft niet eens in de buurt van vliegveld te wonen om toch in aanraking te kunnen komen met laagvliegers. Geen vliegtuigen, maar ooievaars welteverstaan. De duikvluchten van de uiver hebben in de afgelopen jaren langs de Drentse (snel)wegen tientallen exemplaren het leven gekost.

Wie langs de Weidenweg in Ruinerwold rijdt, komt daar ter hoogte van het huis met nummer 68A borden tegen met daarop de waarschuwing 'Pas op, laag overvliegende ooievaars'. Eerst denk je dat het om een ludieke aankondiging gaat.

Maar de waarschuwing is wel degelijk bedoeld als een serieuze aanwijzing om rekening te houden met de vogels die in hun duikvluchten vaak laag over het wegdek scheren.

De waarschuwingsborden, die aan weerszijden van de Weidenweg aan bomen zijn bevestigd, zijn gemaakt door de kunstenares Zwaantje ten Have. Bij haar huis in het buitengebied van Ruinerwold (Berghuizen) staat al tien jaar de vliegbasis c.q. kraamkamer voor jong ooievaarsgeluk. Deze week ontwaarde Ten Have voor het eerst weer het kopje van een jong, net boven de nestrand.

'Niet ondenkbaar dat ze tegen een auto crashen'

Dit jaar besloot de oud-tekenlerares van het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen voor het eerst om de waarschuwingsborden te maken. “Dat heb ik gedaan om de vogels te beschermen. Maar ook om de weggebruikers er op te wijzen dat zij hier moeten letten op de duikvluchten van de ooievaars.''

,,Meestal scheren ze in de aanvliegroute naar het nest heel laag over de weg. Tot nu toe is het steeds goed gegaan. Maar het is niet ondenkbaar dat ze bijvoorbeeld tegen de voorruit van een auto crashen met alle gevolgen van dien”, huivert Ten Have bij de gedachte. Zij zegt inmiddels al veel positieve reacties op haar actie te hebben gekregen.

Tientallen gesneuvelde uivers

Waarschuwingen om attent te zijn op laag overvliegende ooievaars zijn bepaald geen overdreven luxe volgens Frits Koopman. Hij beheert samen met zijn vrouw Els het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Wijk.

Volgens hem zijn er zo in de afgelopen twee jaar alleen al in Drenthe tientallen uivers gesneuveld in het verkeer. In 2019 kwamen in deze provincie op en langs de A28 acht ooievaars om het leven, op de A32 eveneens acht. Net buiten de provincie op de A6 vonden drie ooievaars de dood. In 2018 werden 13 ooievaars gedood door het autoverkeer op de A28 en de A32.

Door gebrek aan voedsel in de graslanden of langs de bosranden willen ooievaars nog wel eens hun geluk beproeven in de bermen van de (snel)wegen, zegt Koopman. Als een ooievaar weer de weg wil oversteken vliegt hij soms te laag. Met als gevolg een confrontatie met een automobilist, vaak met dodelijke afloop.

Vaart maken om op het nest te landen

,,Als een ooievaar vanuit het veld op een nest aanvliegt maakt hij veelal een duikvlucht, waarbij de vogel vaart maakt om op het nest te landen. Dat doet ie niet altijd, het gebeurt ook wel dat hij vanaf grote hoogte al cirkelend naar beneden gaat en zo op het nest terecht komt”, legt Koopman uit.

Waarschuwingsborden voor laagvliegende ooievaars zijn niet uniek, maar officiële borden zoals voor overstekend wild bestaan er nog niet, weet de beheerder van De Lokkerij. ,,Het gebeurt wel op meerdere plekken, maar dan betreft het puur particulier initiatief.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu