Rillen in de winter, zweten in de zomer. Centrale warmtepomp in flat Ellen in Assen hapert al drie jaar op onderste etages

Amper 18 graden (of minder) in de winter, 26 graden (of meer) in de zomer. De bewoners op de eerste twee etages van de vier woonlagen tellende flat Ellen in de Asser wijk Lariks zijn niet te benijden. Hen was in 2018 een aardgasloos (Nul op de Meter), duurzaam ‘juweeltje’ als woning voorgehouden, ruim drie jaar later wordt ongeveer de helft van de in totaal 28 huishoudens echter geconfronteerd met allerlei mankementen van het alternatieve, collectieve warmtesysteem in Ellen.

De flat Ellen in de Asser wijk Lariks.

De flat Ellen in de Asser wijk Lariks. Foto: Robbert Willemsen

Lees meer over
Assen

Flat Ellen werd ruim drie jaar geleden de eerste ‘Nul op de Meter’ flat van Nederland. Geen aardgas meer, maar een warmtepomp. Een systeem dat alle bewoners in de winter warm en in de zomer koel moest houden. De flat werd geheel gerenoveerd en geïsoleerd. Dat kostte een miljoen euro en de Vereniging van Eigenaren (VvE) sloot daarvoor een gebouwgebonden financiering af bij een bank, een lening waar de provincie garant voor stond.

Voorbeeldfunctie

Nieuws

menu