Sekswerkers mogen in slechts drie gemeenten in Nederland legaal klanten aan huis ontvangen en de gemeente Assen is er daar een van

Een sekswerker in haar kamer. Foto: Archief LC/Paul Janssen

Sekswerkers mogen in bijna alle Nederlandse gemeenten niet zelfstandig vanuit huis werken. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer van KRO-NCRV. Hoewel sekswerk sinds 2000 een legaal beroep is in Nederland, mogen prostituees in slechts drie van de 352 gemeenten hun klanten aan huis ontvangen. De gemeente Assen is een uitzondering in Nederland.
Lees meer over
Assen

Sinds het afschaffen van het bordeelverbod in 2000 is prostitutie in Nederland gelegaliseerd. Maar dat betekent niet dat sekswerkers hun klanten in hun eigen woning mogen verwelkomen. In bijna alle Nederlandse gemeenten laat plaatselijke regelgeving dat niet toe. Voordat zij in aanmerking kunnen komen voor een vergunning, moeten zij werkzaam zijn voor een exploitant. Andere zelfstandige beroepen zoals nagelstylisten, kappers en masseurs mogen wel vanuit hun eigen woning werken.

Voor sekswerkers gelden in bijna alle gemeenten vergunningsregels. Daarnaast zorgen bestemmingsplannen er vaak voor dat sekswerk op woonlocaties niet is toegestaan. Maar omdat het aantal plekken waar sekswerkers hun werk legaal mogen uitvoeren (zoals privéclubs en bordelen) vanaf 2000 fors is afgenomen, voelen veel sekswerkers zich gedwongen om illegaal vanuit huis te werken. Daarmee lopen zij het risico op hoge boetes en uithuisplaatsingen.

Kwetsbare positie

Volgens Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) brengt dit beleid sekswerkers in een kwetsbare positie. Illegaliteit en uitbuiting liggen op de loer. ‘Ze blijven hun werk wel doen, maar dat gaan ze in het grijze circuit doen. Mochten ze dan hulp nodig hebben, dan durven ze niet meer zo snel naar de instanties te stappen.’

Assen, Tilburg en Lelystad zijn in Nederland de enige gemeenten waar sekswerkers ook vanuit huis hun klanten mogen ontvangen. Hiervoor hebben deze gemeenten de afgelopen jaren de regels voor deze sekswerkers versoepeld. Zo kunnen in Lelystad sekswerkers zich bij de gemeente als thuiswerker laten registreren en hebben zij de mogelijkheid om hun gegevens met hulpinstanties te delen.

Groot wantrouwen

‘Wij willen zo zicht krijgen op de sekswerkers die in onze gemeente actief zijn’, zegt Rob de Bie, beleidsadviseur APV van de gemeente Lelystad. Tot nu toe heeft slechts één sekswerker zich bij de gemeente geregistreerd. ‘Er is een groot wantrouwen opgebouwd bij sekswerkers. Met name de angst dat er repressief wordt opgetreden door de politie op het moment dat sekswerkers in de woningen worden aangetroffen. Juist dat vertrouwen proberen we terug te winnen door het bieden van veiligheid en hulp’, aldus De Bie.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu