Tunnel de Maten in Assen weken afgesloten voor voetgangers en fietsers door aanleg kunstwerk

Foto: Gemeente Assen

Tunnel De Maten in Assen is vanaf dinsdag 25 augustus afgesloten voor fietsers en voetgangers door de aanleg van het kunstwerk ‘Een Spoor van Water’ van kunstenaar Matthias Oostrik. De aanleg duurt zo’n vier weken.

Het kunstwerk bestaat uit meer dan vierhonderd lichtgevende stenen. Wanneer een trein langs de tunnel rijdt, verschijnt er een lichtstroom. De gemeente beschrijft het als een waterval vanaf de onderkant van de spoortunnel.

‘Het licht stroomt als het ware over de bestrating van het talud, waarna het een weg vindt naar buiten. Zowel treinreizigers als fietsers en voetgangers zullen deze stroom van licht ervaren.’

Oostrik

Kunstenaar Matthias Oostrik maakt voor zijn werken gebruik van verschillende technieken, waaronder digitale kunst, installaties en film. Veel van zijn kunstwerk zijn interactief waarmee hij de impact van digitale technologie op onze omgeving en onszelf laat zien. Hiervoor werkt hij samen met onder andere gerenommeerde neuro-wetenschappers en performance-kunstenaars. Een bekend voorbeeld van zijn werk is ‘De Bijlmer Moodwall’ in Amsterdam. Deze lichtinstallatie in een voetgangerstunnel reageert op voorbijgangers.

In 2018 maakte Oostrik het kunstwerk ‘De Assen van Assen’ in de nieuwe Vredeveldsetunnel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu