VVD Assen: wijs eigenaren van ondergrondse parkeergarages op risico's van laadpalen

Foto: Pixabay

De VVD in Assen vreest voor de veiligheid van inwoners in appartementencomplexen met ondergrondse parkeergarages. Elektrische auto’s die daar opgeladen worden, kunnen in brand vliegen.

De partij wil dat de gemeente in gesprek gaat met Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om hen te informeren over de risico’s van laadpalen in parkeergarages. Onlangs nog besteedde tv-programma Kassa aandacht aan het probleem, dat inmiddels een landelijke discussie oplevert.

‘Garages kunnen instorten’

Veiligheidsexperts bezochten in de uitzending verschillende parkeergarages en geen van allen bleek brandveilig te zijn. Dit komt met name doordat de elektrische auto’s tijdens het opladen in brand kunnen vliegen. Als de kwetsbare lithium-batterijen vlam vatten, is die brand heel lastig te blussen en kan het vuur zo snel zo heet worden, dat garages zelfs kunnen instorten.

De VVD in Assen is hiervan geschrokken en heeft schriftelijke vragen gesteld aan B en W over het beleid rondom laadpalen. De partij wijst erop dat de uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s in ondergrondse parkeerplaatsen bij appartementencomplexen inmiddels volledig is stilgevallen: ‘Gezien de door de gemeente beoogde energietransitie een ongewenste ontwikkeling.’

Informeren over risico’s

Als het aan de VVD ligt, gaat het college VvE’s met ondergrondse parkeergarages actief informeren over de risico’s van daar geplaatste laadpalen en mogelijkheden bieden om laadplekken brandveiliger te maken. Ook wil de VVD weten hoe de gemeente omgaat met openbare laadpalen in de publieke parkeergarages in en rond de binnenstad. Tot nog toe hebben slechts twee van de zeven parkeergarages een oplaadmogelijkheid: De Nieuwe Kolk heeft vier laadpalen, de Triade één.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu