Veel belangstelling onder huurders en woningeigenaren in Assen voor energieadviezen tijdens Klimaatroute

De aanleg van zonnepanelen. Foto: ANP

Hoe kun je energie besparen? En op welke manier lukt dat snel en zonder al te veel moeite? Deze zomer kregen inwoners van de wijken Marsdijk en Baggelhuizen in Assen de klimaatroute op bezoek en was het voor hen mogelijk om gratis energieadvies te krijgen. De belangstelling was groot, zo heeft de gemeente Assen gemerkt.
Lees meer over
Assen

In totaal ontvingen 837 eigenaren en 440 huurders een advies na het bezoek van een energieadviseur van de Klimaatroute. De bewoners gaven aan energiebesparing belangrijk te vinden, zo schrijft de gemeente Assen. Met de Klimaatroute wil de gemeente in één jaar vijfduizend huishoudens met gratis energieadvies stimuleren om aan de slag te gaan met energiebesparing en het zelf opwekken van energie.

De gemeente streeft er daarbij naar om net zo veel huurders als eigenaren te bereiken. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al bijna 1.300 huishoudens bereikt, blijkt uit een tussenrapportage. Met het gratis energieadvies krijgen huiseigenaren tips hoe ze zelf energie op kunnen wekken of energie besparen. In de meeste adviezen komt de mogelijkheid van zonnepanelen of een zonneboiler dan ook terug. In de adviezen wordt dit respectievelijk 449 en 711 keer genoemd. Ook betere isolatie werd vaak aangeraden.

Veel belangstelling

Ook onder huurders is veel belangstelling voor de adviezen. Ruim de helft van de 800 benaderde huurders neemt deel aan de klimaatroute. Omdat zij meestal niet zelf kunnen investeren, ligt bij hen de nadruk op kleinere maatregelen. De energieadviseur rekent voor welke maatregelen het meeste rendement opleveren. Hierna kan de huurder voor 55 euro producten uitzoeken die bijdragen aan een lager energieverbruik. Met name tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen en waterbespaarders zijn populair.

‘Het is goed om te zien dat huurders zo positief reageren’, zegt energiewethouder Karin Dekker. ‘Want ook zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het totale energiegebruik. Voor huurders is het bovendien prettig dat ze de opbrengst van de maatregelen meteen terugzien op hun energiemeter.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu