Wilhelmina Ziekenhuis Assen stapt over op nieuwe mammograaf voor comfortabeler borstonderzoek

Foto: G.Landstra Foto: G.Landstra

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) maakt sinds maandag gebruik van een nieuwe 3D-mammograaf voor borstonderzoek bij patiënten.

Het maken van röntgenfoto’s van de borsten met een mammograaf wordt door veel vrouwen als onaangenaam en pijnlijk ervaren. Met het nieuwe röntgenapparaat moet het onderzoek voor de patiënten comfortabeler verlopen.

 ‘Tot nu toe was er bij het maken van en borstfoto best veel kracht nodig om de borst samen te drukken, zodat op de mammogram het borstweefsel goed te zien was. Het nieuwe apparaat heeft ‘curved paddles’ in plaats van platte platen, wat voor de patiënt veel minder belastend is,’ legt hoofd radiologie Janet Owen in een persbericht uit.

Minder straling

Naast dat de nieuwe mammograaf comfortabeler is, komt er tijdens het maken van de foto’s minder straling vrij en zijn er minder aanvullende onderzoeken nodig.

Het WZA vervangt binnenkort nog meer apparatuur om beter borstonderzoek uit te voeren. Zo komt er een nieuwe biopsietafel en een vacuüm biopsiesysteem voor het nemen van monsters van borstweefsel.

Het apparaat is al bij andere ziekenhuizen in gebruik. Het Mammacentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen meldde in juli al dat het dit vrouwvriendelijke apparaat in gebruik had genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Assen
menu