Wim Ensing uit Peize publiceert boek over communistisch verzet in Drenthe. 'Ik geef de communisten in het verzet een gezicht'

In Groningen en Friesland was tijdens de Tweede Wereldoorlog het communistisch verzet een fenomeen. Oud-Peizenaar Wim Ensing wilde weten hoe dat in Drenthe was en schreef er een boek over dat vandaag wordt gepresenteerd: ‘Communistisch verzet in Drenthe 1935-1945’. De conclusie: De bezetter heeft in Drenthe dat verzet in de kiem gesmoord. En toch is er veel te vertellen.

De CPN was anno 1935 een flinke beweging in Nederland. Deze foto is van het CPN-congres van 1935 met links Piet Beuker uit Peizermade aan de bestuurstafel. Een ereplaatsje, want hij had in Peize een samenwerking tot stand gebracht met de SDAP.

De CPN was anno 1935 een flinke beweging in Nederland. Deze foto is van het CPN-congres van 1935 met links Piet Beuker uit Peizermade aan de bestuurstafel. Een ereplaatsje, want hij had in Peize een samenwerking tot stand gebracht met de SDAP. Geert Sterringa Stichting

Lees meer over
Assen

Voor de oorlog stonden zo’n vijftig Drenten te boek als mogelijk gevaarlijk communist. De Centrale Inlichtingendienst (nu de Aivd) had ze keurig op een lijstje van potentieel staatsgevaarlijke lieden. Na de Februaristaking in 1941 en de Duitse inval in de Sovjet-Unie zetten de Duitsers er achttien op transport naar Duitse kampen. Twaalf van hen kwamen niet levend terug. Twee overleden op dramatische wijze vlak nadat ze bevrijd waren.

Dagboek van Assenaar Sjerp Weima onthult ontberingen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's