Veertig studenten uit Indonesië gaan aan de slag als verpleegkundigen bij Zorggroep Drenthe, combineren stage met studie in Assen

Foto: Zorggroep Drenthe

Een win-winsituatie. Dat is het studieproject ZorgSaam voor Zorggroep Drenthe en veertig studenten uit Indonesië. Deze week arriveert een groep Indonesiërs in Assen om de komende drie jaar in de zorg te gaan werken en zo een diploma te halen dat wereldwijd geldig is. Zorggroep Drenthe heeft er door het project veel menskracht bijgekregen.
Lees meer over
Assen

Het tekort aan zorgprofessionals neemt toe en het blijkt ook voor Zorggroep Drenthe lastig om alle vacatures te vervullen. In samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt, is het studieproject ZorgSaam voorbereid. Donderdag arriveert een groep van veertig Indonesische studenten in Assen. Zij worden de komende drie jaar ingezet op locaties van Zorggroep Drenthe en bij cliënten thuis.

Het studieproject richt zich op afgestudeerde verpleegkundigen uit Indonesië met een hbo- of hoger werk- en denkniveau. Zij hebben in hun thuisland een opleiding tot verpleegkundige afgerond en willen graag een diploma behalen dat wereldwijd geldig is. In Nederland zijn zij op dit moment bevoegd en bekwaam om te werken als verzorgende IG. Omdat zij al een studie hebben gevolgd in hun eigen land krijgen zij voor hun studie tot hbo-verpleegkundige in Nederland veel vrijstellingen.

Studie en stage

Daardoor kunnen zij, naast de uren waarop zij op school moeten zijn, ook veel uren in de zorg werken. De studenten krijgen veel begeleiding van Yomema, Avans+ en Zorggroep Drenthe. Dit om ook goed te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. De Indonesiërs hebben ter voorbereiding al een Nederlandse taal- en cultuurcursus gevolgd. Zij gaan studeren bij Avans+ en lopen tijdens hun studie tot hbo-verpleegkundige stage bij Zorggroep Drenthe.

De afgelopen tijd hebben de studenten online al kennisgemaakt met hun nieuwe collega’s. Gedurende het studieproject wordt een afvaardiging van de Molukse gemeenschap in Assen betrokken: zij hebben ook geholpen bij het treffen van voorbereidingen op de komst van de veertig Indonesiërs. De studenten huren woonruimte in De Vijverhof en het aanleungebied en daarnaast ook in Messchenstaete, beide locaties van Zorggroep Drenthe in Assen.

Nieuws

menu