Samen met

Assen heeft als tweede stad in Nederland een vrouwenloge in de vrijmetselarij. 'Er is weinig geheimzinnigs aan'

Ingrid Wortelboer (links) en Birgit Baumann tonen de oprichtingsoorkonde. Mariëlle de Vries

Wie vrijmetselaars zegt, denkt vaak dat het iets mysterieus en vooral een mannenbolwerk is. Niets blijkt minder waar. In Nederland zijn er al verschillende gemengde loges en Assen heeft sinds vorig jaar oktober als tweede plaats in ons land, na Gouda, een vrouwenloge, genaamd Alchemilla (latijn voor vrouwenmantel, red.).
Lees meer over
Asser Courant

,,We moesten de consecratie, het officieel oprichten van de loge, twee keer verschuiven’’, vertelt Birgit Baumann. Zij is voorzitter van het bestuur. ,,Vanwege corona. Normaal gebeurt dat met een groot feest, maar door de pandemie moesten we het in klein comité vieren.” Er bestond al lange tijd een wens om in Assen een vrouwenloge op te richten. Daarvoor zijn er zeven meesters nodig. Het duurde drie jaar voordat ze daaraan in de Drentse hoofdstad voldeden. ,,Je begint als leerling”, vertelt Ingrid Wortelboer.

‘Je mag het in je eigen tempo doen’

Wie het traject voor leerling voltooid, wordt daarna gezel en uiteindelijk meester. ,,Je mag het in je eigen tempo doen.”, gaat Baumann verder. ,,Elk traject duurt ongeveer een jaar. Maar het gebeurt ook dat mensen het te snel vinden gaan, omdat er veel loskomt, dan nemen ze gas terug. Het is een ieders eigen proces, waar je de tijd voor mag en kunt nemen.” Het centrale thema is dat je aan jezelf werkt om een beter mens te worden. Daar geef je een eigen invulling aan. We zijn geen vereniging die je vertelt hoe het moet.”

Binnen de vrijmetselarij zijn verschillende bijeenkomsten. Daarin houden de leden een voordracht, genaamd bouwstuk, over een levensbeschouwelijk onderwerp. Daarna wordt er met elkaar over gesproken. ,,Het gaat er niet om dat je elkaar overtuigt”, zegt Wortelboer. ,,Je legt meningen naast elkaar en vertelt wat het met je doet. Er zit heel veel symboliek in zo’n bijeenkomst. Alles wordt via rituelen gedaan. Daardoor is het een veel meer geleide discussie en ontstaat er rust. Er vallen stiltes om na te denken over wat iemand gezegd heeft.”

Meeste leden hebben een man in de vrijmetselarij

Wortelboer was altijd al nieuwsgierig naar de vrijmetselarij. Een oudgediende van de Asser Loge Volharding en Moed probeerde haar man over te halen om ook lid te worden. ,,Ik zat dan mee te luisteren en het leek mij ook wel wat. Ik wilde mezelf graag ontwikkelen. De meeste leden hebben een man in de vrijmetselarij. Ik ben samen met nog iemand de enige, wiens man geen vrijmetselaar is.”

Baumans echtgenoot zit ook al jaren bij de loge. Naar eigen zeggen heeft ze altijd de draak gestoken met de geheimzinnigheid die erom heen hing. ,,En nu ben ik zelf een vrijmetselaar. Het is leuk om aan jezelf te werken. Vrijmetselaar ben je voor het leven. En er is weinig geheimzinnigs aan. Sommige rituelen zijn buiten de vrijmetselarij niet bekend en dat blijft ook zo. Alles wat je hier met elkaar bespreekt, blijft ook binnen deze muren. Zodat er een veilige omgeving wordt gecreëerd waar je in vrijheid je mening kunt zeggen.”

Groeien tot twintig of vijfentwintig leden is het streven

Naast de levensbeschouwelijke bijeenkomsten, worden er ook rituele bijeenkomsten gehouden. Dat gebeurt wanneer iemand de overstap maakt van leerling naar gezel of van gezel naar meester. ,Iedereen ervaart dat op een andere manier. Dat is heel bijzonder.”

Twee keer per maand komt Alchemilla bijeen op donderdag. Momenteel zijn er elf vrouwen lid van de loge. De ruimte wordt van de mannenloge Moed en Volharding gehuurd, tegen gereduceerd tarief. En daar zijn ze blij mee. ,,De mannenloge is initiatiefnemer hiervoor geweest”, aldus Wortelboer. ,,En we willen graag meer leden. Groeien tot twintig of vijfentwintig leden is ons streven. Het zou mooi zijn als we twee tot drie vrouwen per jaar kunnen verwelkomen.”

Vrijmetselarij is iets wat bij je past of niet

Als iemand zich aanmeldt wordt wel gekeken of de vrijmetselarij bij die persoon past. Baumann: ,,Opleidingsniveau of werk is niet belangrijk. Religie of levensovertuiging ook niet. We hebben hier mensen van alle gezindten. Maar vrijmetselarij is iets wat bij je past of niet. Op donderdag 3 maart houden we een open avond. Het klinkt allemaal heel erg serieus, maar we maken ook veel plezier. En bij feestelijke bijeenkomsten eten we altijd gezamenlijk.”

Wie meer wil weten over Alchemilla of zich wil opgeven voor de open avond op donderdag 3 maart kan mailen naar secr.alchemilla@gmail.com.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu