Samen met

Dobermann leidt Geke Schuring uit Assen door een voor haar ‘hectisch leven’. ‘Ik voel meer rust sinds Raisa bij me is’

Dit was tot voor kort haast onmogelijk voor Geke: alleen winkelen, in dit geval in Het Struunhuus. Raisa geeft haar dat vertrouwen. Foto: Marie-Claire Aling

Wat onwennig drentelt Raisa rond bij kringloopwinkel Het Struunhuus in Assen. Nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe geurtjes. De dobermann is nog geen jaar oud, een puber dus in ‘mensenleeftijd’, maar moet wel de discipline leren opbrengen om zich als assistent-hond volledig te focussen op haar baasje, Geke Schuring.
Lees meer over
Asser Courant

Het bezoek aan Het Struunhuus is niet toevallig. Eigenaar Willem Hoeve las vorig jaar het verhaal van Geke, die een verleden heeft met veel verdrietige verhalen. Op 6-jarige leeftijd werd de Assense aangereden door een vrachtwagen en lag vervolgens liefst twee jaar in coma. Na een lange revalidatieperiode werd Geke in 2017 getroffen door een hartinfarct en was er mogelijk ook sprake was van een herseninfarct. Daarnaast had zij een verre van veilige jeugd. Mishandeling en misbruik (de Assense raakte op haar 14de zwanger en moest de baby vervolgens afstaan) leidden tot het angstsyndroom PTSS.

Beperkte vrijheid

Alleen de straat opgaan was haast geen optie meer, en dat beperkte Geke natuurlijk enorm in haar vrijheid. Dat sociale isolement kon worden doorbroken via een assistent-hond, die Geke’s emoties in de gaten houdt, haar gerust kan stellen en haar zo meer zelfvertrouwen geeft.

Zo’n hond, en zeker de opleiding, is kostbaar. Een crowdfundactie moest het benodigde geld bijeen brengen. En daar kwam Willem Hoeve in beeld. Hoeve zet zich in Assen volop in om mensen die het nodig hebben financieel te steunen. Zo organiseert hij het jaarlijkse ‘Hartenfestival’ en geeft Hoeve duofietsen, rolstoelfietsen, driewielers en een scootmobiel in bruikleen. ‘Het ‘Hartenfestival’ voor mensen met een beperking kon ik door corona al twee jaar niet organiseren, dus ik had geld over. En ja, dan zoek je naar een ander goed doel. Het verhaal van Geke raakte me en ik zocht contact met haar. Het grootste deel van het bedrag voor de hond en de opleiding kon ze van mij krijgen.’ Lachend: ‘Raisa krijgt nog een dekje van Het Struunhuus, zij is straks wandelende reclame voor me.’ ( Lees verder na de foto )

Op mijn gemak

Geke was in elk geval dolblij met het gulle gebaar van Hoeve. Ze koos een dobermann uit, geen gebruikelijk ras voor een assistent-hond. ‘Nee, maar ik heb vroeger al vier dobermanns gehad. Ik voel me op mijn gemak bij deze honden en er was dus maar één ras dat voor mij in aanmerking kwam.’

Een dobermann springt door zijn opvallende verschijning natuurlijk wel in het oog. Dat merkt Geke als ze met Raisa op pad gaat. ‘De reacties zijn wisselend, maar over het algemeen wel positief. Ja, ik weet dat een dobermann een bepaalde reputatie heeft, maar Raisa is een hele lieve, mooie hond.’

Niet meer die typische waakhond

Trainer Sandra van Gameren (Kahinzoe Interactie Mens en Dier) vult aan: ‘De huidige dobermann is allang niet meer die typische waakhond van vroeger. Oké, een dobermann is een energieke hond, maar als je ze goed en gedisciplineerd opvoedt, zijn het juist vriendelijke, alerte honden die goed inzetbaar zijn als assistent-hond. Raisa moet nog veel leren, maar het is een echte buddy geworden van Geke, die haar zelfvertrouwen geeft en haar geruststelt als het moet.’

Sandra werkt veel met ‘werkhonden’ als assistent-hond, zoals herders, collies en dus dobermanns. Dat is iets anders dan bijvoorbeeld ‘wat makkere’ viervoeters als labradors en golden retrievers, die je eerder zou verwachten om iemand te begeleiden.

Hond moet bij je passen

Sandra: ‘Niet elke hond is geschikt als assistent-hond, maar een hond moet wél bij je passen, je moet er een connectie, een klik mee hebben. Als je bijvoorbeeld altijd herders om je heen hebt gehad, dan ben je daarmee vertrouwd. Neem je een andere hond, kan ik haast met zekerheid zeggen dat dat niks wordt.’ ( Lees verder na de foto )

Sandra begeleidt Geke en Raisa wekelijks, online en fysiek, tot het moment dat Geke en Raisa goed op elkaar zijn ingespeeld. ‘Dan zit mijn taak erop. Maar wat me opvalt als ik in Assen bezig ben met Geke en Raisa: ik heb zelden zó’n hond-vriendelijke stad gezien! Er hangen hier zelfs bordjes met ‘de hond is welkom in de winkel’. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Dat scheelt wél enorm in de training, we kunnen ons heel vrij bewegen door Assen in allerlei situaties en daar leert Raisa veel van. Mooi hoor!’

Karl Friedrich Louis Dobermann

De dobermann is vernoemd naar de eerste fokker van het ras, de Duitse deurwaarder en hondenvanger Karl Friedrich Louis Dobermann (1834-1894).

Hij wilde een werkhond die allerlei taken aankon en hem kon beschermen tegen kwaadwillende belastingbetalers en hun waakhonden. Welke rassen hij kruiste is niet precies bekend, vermoedelijk waren het rottweilers, Duitse pinschers en black and tan-terriërs. De dobermann heeft de kleur en de kracht van de rottweiler in combinatie met de snelheid en de vasthoudendheid van de pinschers en terriërs. In de eenentwintigste eeuw wordt het ras ook gefokt op kalmte en trouw. Lichamelijk zijn ‘dobers’ gespierd en evenwichtig van bouw. (Bron: Wikipedia)


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu