Samen met

Foto’s in de Jozefkerk: Tweede Wereldoorlog in Assen

Een van de foto's die te zien is in de Jozefkerk. Foto: Stichting Sociaal Culturele Activiteiten

De Stichting Sociaal Culturele Activiteiten (SCA) start maandag in de Jozefkerk in Assen met een foto-expositie over de Tweede Wereldoorlog in Assen. De tentoonstelling duurt tot 8 mei en behelst zo’n 40-tal foto’s langs de wanden van de kerkzaal.
Lees meer over
Asser Courant

In 2020 had de stichting in de kerk rond 4 en 5 mei al een uitgebreid programma gepland rond de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland en Assen in de dagen van 12 en 13 april 1945. Naast allerlei concerten een ‘tafelgesprek’ met ongeveer 10 mensen die de Tweede Wereldoorlog nog bewust hadden meegemaakt en graag hun ervaringen door wilden geven aan anderen. Dit alles zou muzikaal omlijst worden met liederen, met de oorlog als thema.

Unieke foto’s

Daarnaast stond een fototentoonstelling over de oorlogsjaren in Assen gepland in de kerkzaal van de Jozefkerk. Unieke foto’s, beschikbaar gesteld door het Drents Archief. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Zowel in 2020 als 2021 waren geen mogelijkheden om gezamenlijk te herdenken.

Nu bijna alle maatregelen zijn opgeheven, was het volgens de SCA tijd de fototentoonstelling alsnog neer te zetten. ‘Het zou immers jammer zijn dat dit prachtige materiaal niet breed zou kunnen worden getoond. Tevens sluit ons herdenken en deze fototentoonstelling aan bij de gruwelijke werkelijkheid in Oekraïne, waar we helaas dagelijks mee geconfronteerd worden.’

Bezichtigen

De expositie is te bezichtigen op alle zondagen voor en na de kerkdiensten en gedurende de zaterdagmiddagen op 16, 23, en 30 april en 7 mei, van 14.00 tot 16.00 uur. Maar ook tijdens het concert op de avond van 4 mei door het oriatoriumkoor COV en het bevrijdingsconcert op de avond van 5 mei.

Bevrijdingsconcert

Op donderdag 5 mei is er weer een Bevrijdingsconcert in Assen. Het Christelijk Mannenkoor Assen onder leiding van Bert Duijst verzorgt het concert vanaf 20.00 uur in de Jozefkerk. Ook Jorrit Woudt (orgel), Noortje van Middelkoop (panfluit) en Mark Jan Veenstra (trompet) dragen hun steentje bij. De kosten voor dit concert zijn 7,50 euro, kaarten kan men bestellen op telefoonnummer 06-16112762 en via mailadres bevrconcassen@outlook.com .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu