Samen met

Kadetje Cultuur over Folkert Kuipers alias Frank Cooper bij Warenhuis Vanderveen in Assen

De Siegel-Cooper Department Store in New York. Inzet: Folkert Kuipers.

Bij warenhuis Vanderveen in Assen is op zaterdag 30 april tijdens een ‘Kadetje Cultuur’ een bijzondere lunchvoordracht over Folkert Kuipers uit Akkrum en zijn Amerikaanse warenhuizen. De lezing wordt verzorgd door Stichting Akkrum Ald & Nij.
Lees meer over
Asser Courant

In de 19e eeuw vertrok bakkerszoon Folkert Kuipers vanuit Akkrum naar Amerika. Hij liet zich daar naturaliseren als Frank Cooper en werd een succesvol zakenman. In 1887 bouwde hij in Chicago een gigantisch warenhuis, samen met zijn zakenpartners Henry Siegel en Isaac Keim. De Siegel-Cooper Company was een feit.

Vuurtoren

De Siegel-Cooper Company was zó succesvol, dat het op het hoogtepunt maar liefst 3.000 (!) medewerkers had. Bijna tien jaar na de opening van het eerste warenhuis in Chicago werd in 1896 een tweede warenhuis geopend, in New York City. Siegel-Cooper Department Store New York kreeg een toren met daarin een vuurtorenlicht dat tot in de verre omtrek te zien was. Dit warenhuis wordt gezien als de moeder van de grote Amerikaanse warenhuizen. In 2018 werd het warenhuis in Akkrum op schaal nagebouwd.

In 1900 liet Folkert Kuipers, alias Frank Cooper, in zijn geboortedorp een tehuis voor arme ouderen bouwen: ‘Coopersburg’. Dit monumentale pand valt nog altijd in volle glorie te bewonderen.

Reserveren

Voor deze lezing is reserveren noodzakelijk. Dat kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl of door langs te gaan bij Kunstcafé Schurer. De kosten bedragen 12,50 euro per persoon, dat is inclusief lunch en voordracht. Die vindt plaats in de Buningzaal, op de hoogste etage van Vanderveen Assen, van 12.00 tot 14.00 uur.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu