Samen met

Na noodkreet: gemeente Assen steunt zusterstad Poznan financieel bij opvang Oekraïense vluchtelingen in Polen

Het gemeentehuis van Assen. Foto: Koen Suyk

De gemeente Assen vangt niet alleen zelf vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne op, zij steunt ook de Poolse zusterstad Poznan financieel bij de opvang van vluchtelingen in Polen.
Lees meer over
Asser Courant

Dat laat het college van B en W weten in een brief aan de gemeenteraad. Op 22 maart ontving het college een brief van Jacek Jaskowiak, burgemeester van Poznan. ‘Daar worden op dit moment als gevolg van de oorlog in Oekraïne duizenden vluchtelingen opgevangen’, aldus het college. ‘De burgemeester geeft echter aan dat Poznan de grenzen bereikt van de mogelijkheden om hulp en ondersteuning te bieden. Daarom vraagt hij het college om hulp bij het opvangen van een aantal van deze vluchtelingen in Assen of het ondersteunen van de opvang ter plaatse.’

Solidair

Het Asser college besloot gehoor te geven aan die noodkreet en Poznan te helpen bij de opvang van vluchtelingen aldaar en wel met een bedrag van 50.000 euro. ‘Een van de doelen van de stedenband’, leggen B en W uit, ‘is elkaar wederzijds versterken in het bestuur van de stad. Als gemeente tonen we ons solidair met Poznan.’

Het bedrag van 50.000 euro wordt gedekt uit de post ‘Onvoorzien’. Van dat geld worden veldbedden, matrassen, beddengoed, handdoeken en scheidingswanden voor de inrichting van sporthallen aangeschaft.

Nieuwe opvanglocaties in Assen

In Assen verblijven inmiddels meer dan 170 vluchtelingen, grotendeels op particuliere adressen. Om op korte termijn nog meer mensen op te kunnen vangen, bereidt Assen nieuwe locaties voor de opvang van nog eens 400 vluchtelingen.

De gemeente heeft op dit moment een aantal panden in beeld die op korte termijn geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor bewoning door vluchtelingen. Een woonhuis aan de industrieweg (eigendom van de gemeente) biedt opvang aan 8 personen. Een kantoorpand aan de Eemland is per 1 mei beschikbaar voor opvang en ook een kantoorgebouw aan de Lauwers wordt geschikt gemaakt als woonruimte voor 240 vluchtelingen, die volgens planning de ruimtes vanaf 1 juni gefaseerd kunnen betrekken.

Univé

Tenslotte wordt een deel van het pand van Univé verbouwd om 140 personen op te kunnen vangen. De verwachting is dat daar eind mei vluchtelingen kunnen worden ondergebracht.


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu