Samen met

Opvang die ‘brood uit de mond stoot’ zet kwaad bloed | column

Asser Courant

Lees meer over
Asser Courant

Ondernemers in een bedrijvenpand aan de Lauwers in Assen moeten hun biezen pakken. Het gebouw van vastgoedbedrijf Aprisco is, na een gesprek met de gemeente Assen, in beeld als opvang van 240 Oekraïners. En dat valt de daar ongeveer 25 zetelende ondernemingen rauw op hun dak.

De ondernemers zitten daar tegen een laag huurbedrag omdat het pand verouderd is. De flexibele huurovereenkomst betekent ook, dat de huur elk moment opgezegd kan worden. Aprisco moet het gebouw voor 1 januari 2023 namelijk richting het dan wettelijk vereiste energielabel C vertimmerd hebben.

Akkoord, de ondernemers namen dat risico en Aprisco staat in z’n recht, maar nu gaat het wel erg snel. En is er ook sprake van een stuk beeldvorming.

Opvang ten koste van alles?

Dat we de vluchtende Oekraïners steunen is vanzelfsprekend. Elke dag zien we de beelden van kapotgeschoten steden en wanhopige mensen. Er liggen maar twee landen tussen ons en het strijdtoneel, dat maakt de spanning hier voelbaar.

De overheid is naarstig op zoek naar opvanglocaties. Ook in Assen. De Bonte Wever, zo liet de gemeente eerder weten, heeft een aantal kamers beschikbaar gesteld, het Apostolisch Genootschap aan de Selma Lagerlöflaan kan opvang bieden, in het appartementencomplex Arendshorst aan de Klenckestraat zijn 33 leegstaande aanleunwoningen beschikbaar en in het kantoorgebouw van Univé worden drie verdiepingen geschikt gemaakt voor opvang.

Allemaal potentiële onderkomens waarbij je niemand in de weg staat, laat staan het brood uit de mond stoot. En dat is bij het bedrijvenpand aan de Lauwers wél het geval. Want je kunt als verhuurder dan wel zeggen ‘je wist dat deze dag zou komen’, maar daar hadden deze ondernemers niet op zó’n korte termijn op gerekend. Waar moeten ze heen? En als ze ergens anders (veel) meer huur moeten ophoesten, hoe overleven ze dat zakelijk, zeker zo kort ‘na corona’? <EP,1>Bovendien wijzen zij erop dat in Assen veel leegstand is. De gemeente Assen legde uit, dat diverse panden al zijn bekeken, maar niet ieder gebouw voldoet aan de gestelde criteria. ‘We bekijken hoe een pand eruit ziet en of het makkelijk bewoonbaar is te maken.’

Wellicht gaat het hier om minimaal voldoende sanitaire voorzieningen, maar het gebouw aan de Lauwers wordt door de eigenaar bestempeld als ‘ernstig verouderd’. Willen we getraumatiseerde vluchtelingen, ook nog eens geïsoleerd op een industrieterrein, hier ‘dumpen’?

Los daarvan: het op losse schroeven zetten van werk en inkomen voor opvang zet kwaad bloed. En niet alleen bij deze ondernemers, ik las veel reacties van onbegrip over deze zet in Assen. Wat de overheid op z’n minst kan doen in dergelijke gevallen, is ondernemers (voorlopig) financieel tegemoet komen bij de zoektocht naar een nieuw onderkomen en de hogere huur (deels) compenseren.

Of zijn er in het gemeente- of provinciehuis misschien werkplekken beschikbaar, zodat deze ondernemers in elk geval voor even uit de brand zijn en hun werk kunnen voortzetten?

Het zou die beeldvorming in elk geval weer een stuk vriendelijker maken.

Robbert Willemsen


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Asser Courant

Nieuws

menu