Dagbesteding Huize Odoorn heeft vier verliefde ooievaarskoppels

Foto: Huize Odoorn

Dagbesteding Huize Odoorn heeft dit voorjaar alle ooievaarsnesten bezet. Vier ‘koppels’ hebben een nest gemaakt op de ooievaarspalen.

„Dit jaar hadden we eerst drie ooievaarskoppels en we dachten dat het daarbij zou blijven. Ooievaars vechten namelijk best wel om hun territorium,” vertelt Geke Moorlag van de dagbesteding. „Maar deze week zagen we ineens het vierde paar verschijnen! Elk jaar is het zo’n prachtig gezicht.”

Nieuwsbrief

De bezoekers van de dagbesteding reageren erg enthousiast op het nestelen van de vogels. „Omdat mensen nu niet kunnen komen, informeren we ze via een nieuwsbrief met foto’s. We hebben gelukkig ook best veel cliënten waarvan de kinderen op Facebook zitten, zodat ze het alsnog kunnen zien. Wanneer we met onze cliënten bellen, horen we vaak de vraag hoe het met de ooievaars gaat.”

Ongeringd

De ooievaars die een nest hebben gemaakt, zijn op één na allemaal ongeringd. Dit betekent dat ze geen metalen of kunststoffen ring met een identificatienummer en contactadres om hun poot hebben. „Als de vogels een ring om hebben, geven we dat door aan Ooitevaarsbuitenstation De Lokkerij. Zij weten dan hoe oud het dier ongeveer is, dat het dier in goede conditie verkeerd en waar hij of zij zich nestelt. Eigenlijk is het best wel jammer dat we nu maar van één de gegevens door kunnen geven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu