Drouwen herdenkt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en Sóbibor vermoorde Joodse plaatsgenoten met plaatsing zeven 'stolpersteine'

Om de plaatselijke Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, laat het comité 75 jaar Bevrijding Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen op 1 oktober zeven ‘stolpersteine’ plaatsen bij twee adressen in Drouwen. Een dag later is het precies 79 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Drouwen via Westerbork naar concentratiekampen werden gedeporteerd.

Diena Cohen 16 jaar, overleden in Auschwitz op 19 oktober 1942.

Diena Cohen 16 jaar, overleden in Auschwitz op 19 oktober 1942. Foto: T. Hadders

De stenen zouden eigenlijk in april 2020 - in het kader van 75 jaar bevrijding - worden geplaatst, maar daar ging door de coronacrisis een streep doorheen. Op 1 oktober volgt alsnog een sobere bijeenkomst, waarvoor onder andere een handjevol ooggetuigen en geïnteresseerden zijn uitgenodigd. De kleine messing monumentjes worden geplaatst op de plekken waar de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers staat of heeft gestaan; Hoofdstraat 21 en Alinghoek 13 in Drouwen.

In 1930 woonden er zo’n veertig Joden in de omgeving van Drouwen. In de Tweede Wereldoorlog zijn alle Joden, de gezinnen Cohen en Nijveen uit Drouwen en de gezinnen Dalsheim en Stern uit Borger, via Westerbork naar Auschwitz en Sobibór gedeporteerd en daar vermoord. Het gezin Cohen woonde aan de Hoofdstraat 21 in Drouwen. Moeder Naatje (56) en haar dochters Koosje (22), Diena (16) en kleindochter Rachel (3) stierven in de gaskamers van Auschwitz op 19 oktober 1942. Vader Benjamin Mozes Cohen (68) wachtte op 22 oktober hetzelfde lot.

Familie Nijveen

De andere Joodse familie Nijveen mocht in eerste instantie in Drouwen blijven. De gezondheid van Simon Jonas Nijveen, hij was zwaar hartpatiënt, was dermate zwak dat hij samen met dochter Rosa - dankzij een doktersverklaring - zich niet in Borger hoefde te melden. Begin 1943 vertrokken ze alsnog - vrijwillig - en op eigen gelegenheid naar Westerbork, vanwaar ze naar Sobibór op transport werd gesteld. Hier werden Simon Jonas (84) en Rosa (51) op 23 april 1943 vermoord.

Wat zijn 'stolpersteine'?

De bedenker van de stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. ‘Stolperstein’ betekent letterlijk ’struikelsteen’, maar staat ook voor ‘steen van de confrontatie’. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu