Gemeente Borger-Odoorn dient subsidieaanvraag van 3,9 miljoen euro in bij het Rijk om Valthe van het aardgas af te krijgen

Aardgas. Foto: ANP

De gemeente Borger-Odoorn en de Energie Coöperatie Valthe (ECV) hebben bij het Rijk een subsidieaanvraag ingediend voor het programma Pilot Aardgasvrije Wijken. Dit subsidieprogramma ondersteunt bij het experimenteren met manieren om een wijk of buurt van het aardgas af te krijgen en nieuwe (schone) energiebronnen te introduceren.

De gemeente en de ECV hopen hiermee een subsidie te krijgen van rond de 3,9 miljoen euro. Daarmee zou een grote en belangrijke slag geslagen kunnen worden om Valthe van het aardgas af te krijgen en nieuwe alternatieven te introduceren om huizen te verwarmen, te koken en warm te blijven douchen.

Met de subsidie wil de ECV de komende jaren een enorme slag slaan met het CO2-neutraal maken van Valthe. Dit gebeurt op basis van de met de inwoners opgestelde routekaart 2035. De bewoners kunnen financieel worden ondersteund bij de verduurzaming van hun huizen en zo de transitie van aardgas naar een fossielvrije toekomst mogelijk maken.

Kennis en ervaring

Daarnaast biedt de subsidie de mogelijkheid tot inhuur van een externe projectleider die de uitvoering van de pilot oppakt. Bovendien geeft de pilot kennis en ervaring voor de transitie in andere wijken en buurten in Borger-Odoorn. De toekenning van gelden door het Rijk vindt naar verwachting begin april 2022 plaats.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu