Gemeentebelangen Borger-Odoorn opent aanval op gemeenteraad rondom winddossier. 'Beledigend', vindt de rest van de raad

In een bericht op Facebook verwijt Gemeentebelangen Borger-Odoorn de gemeenteraad gebrek aan kennis over de ontwikkelingen rondom het windparkdossier. Dat schiet de andere partijen in het verkeerde keelgat. „Beledigend en verre van de waarheid.”

Het gemeentehuis in Exloo.

Het gemeentehuis in Exloo. Foto: DvhN

„Wij hadden verwacht dat de raad de ontwikkelingen rondom het windpark wel gevolgd had.” Met deze zin zet Gemeentebelangen de verhoudingen in de gemeenteraad verder op scherp in het langslepende windparkdossier. Raadslid en beoogd lijsttrekker Daan Hooiveld stelt in het Facebook-bericht dat zijn partij zich als enige heeft vastgebeten in de kwestie rondom de windmolens. Dat andere partijen dat volgens hem niet doen noemt hij ‘betreurenswaardig’.

De felle uithaal volgt op de raadsvergadering van afgelopen donderdag, waarin Gemeentebelangen noodgedwongen twee juridisch complexe moties over de omgevingsvergunningen en het stilleggen van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer introk na kritische geluiden van collega-raadsfracties.

Raadsleden voelen zich beledigd

Eén van die moties, waarin de partij vroeg om het windpark tot nader orde stil te leggen, werd pas aan het begin van de vergadering ingediend. Collega-fracties vonden dat te kort dag om meteen inhoudelijk op de motie te kunnen reageren. Op een later moment volgt een informatieve bijeenkomst over de kwestie.

Dat Gemeentebelangen juist dit dossier aangrijpt om de rest van de raad een standje te geven, schiet de rest van de partijen in het verkeerde keelgat. In een gezamenlijke brief, die alleen D66 niet ondertekende, noemen de fracties de woorden van Gemeentebelangen ‘beledigend en verre van de waarheid’. De partij zou volgens de fracties vooral handelen uit eigen belang. Ook zou Gemeentebelangen samenwerking met andere partijen op dit ingewikkelde punt op voorhand hebben afgewezen.

‘Stelletje sukkels’

„Gemeentebelangen zegt eigenlijk dat wij een stelletje sukkels zijn die niet hebben zitten opletten”, zegt Erik Huizing (VVD). „Wij vinden niet dat inwoners een worst moet worden voorgehouden, alsof we zomaar even de windparken kunnen stilleggen. Zo simpel is het niet.”

Annemiek de Groot (Leefbaar Borger-Odoorn) noemt de aanval van Gemeentebelangen ‘een onterechte tik op de vingers’. „Er wordt gezegd dat de raad zijn huiswerk niet heeft gedaan en dat wij het dossier niet serieus nemen. Terwijl wij een van de moties niet eens vooraf hadden gezien. Dat vinden wij een grove belediging.”

Hooiveld van Gemeentebelangen wil niet op de brief ingaan. „Het moet nu gewoon weer over de inhoud van het dossier gaan. Iedereen heeft nu zijn zegje gedaan. We zullen nu weer met elkaar verder moeten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu