Hotel Hunzebergen krijgt fonkelnieuw zwembad. Maar niet iedereen is daar blij mee

Op het terrein rondom hotel Hunzebergen in Exloo wordt flink aan de weg getimmerd. Busjes met bouwmaterialen rijden af en aan om de bungalows klaar te maken voor het nieuwe vakantieseizoen en ook het hotel wordt flink onder handen genomen. Het nieuwe grotere binnenzwembad moet het nieuwe visitekaartje worden op het landgoed.

Het buitenbad bij hotel Hunzebergen wordt dit voorjaar gesloopt

Het buitenbad bij hotel Hunzebergen wordt dit voorjaar gesloopt DvhN

Dit voorjaar begint de sloop van het huidige binnen- en buitenbad en een jaar later staat de opening van het nieuwe bad op de planning. Hotelbezoekers en huurders van het luxueuze vakantiepark Puur Exloo kunnen straks gratis naar binnen. De eigenaren van de overige drie bungalowparken zien juist een populaire voorziening verdwijnen, omdat het vrij toegankelijke buitenbad verdwijnt. De reacties op het nieuws lopen uiteen.

Niet zo interessant

Els Groeneveld, eigenaar van een huis op park de Hondsrug is boos: ,,Ik vind het echt schandalig wat ze hier flikken. Dit is weer typisch een actie van Puur. Zonder overleg met anderen alles naar je hand zetten.’’ Ook bestuurslid Angela Stork van de eigenaren van het Zuidhof heeft het overleg gemist. ,,In het begin werden we steeds betrokken bij de plannen maar we horen al een tijdje niets meer. Wij zijn voor het luxere park mogelijk ook niet zo interessant als eigenaren van slechts bescheiden bungalows’’, stelt Stork.

Wel is er bij Stork begrip voor de verscherpte toegangseisen van het nieuwe zwembad: ,,Tot nog toe konden we steeds gratis gebruik maken van het buitenbad, terwijl de onderhoudskosten voor anderen waren. Dit nieuwe onderkomen zal ongetwijfeld uit diepe zakken komen dus ik vind de exclusieve toegang wel logisch.’’ Beide eigenaren hopen desalniettemin op een regeling met het hotel.

Hotelmanager Stefan Scheurwater wil kijken hoe hij de huurders tegemoet kan komen. ,,Het is best lastig om te overleggen met eigenaren van vier verschillende parken op het terrein. Wij zijn heel trots op onze uitbreiding en delen dat graag dus we gaan kijken hoe we dit kunnen organiseren.’’ Vakantiegangers van Puur Exloo krijgen straks een aparte ingang naar het hotelbad. Voor de zwemliefhebbers van andere parken komt er mogelijk een speciaal toegangstarief.

Desnoods bijbetalen

Naar dat laatste heeft eigenaar Chris Scheven van de aangrenzende camping ook wel oren. Zijn gasten maken nu nauwelijks gebruik van het buitenzwembad bij de buren, maar hij ziet een extra voorziening tegen betaling wel zitten: ,,Dat is toch een leuk extraatje voor de gasten, ik juich het alleen maar toe. Ik meld me bij deze aan voor een samenwerking.’’ Datzelfde geldt voor Jan Winkel, eigenaar van zeven vakantiewoningen op Hunzebergen. Hij behoudt het zwemmen graag in zijn aanbod richting potentiele gasten: ,,Desnoods dragen we wat extra bij want dit schrappen is echt heel zonde.’’

Hunzebergen laat het niet bij de bouw van het overdekte bassin. Het hotel staat flink op de kop. Volgens Stefan Scheurwater is de gastenluwe coronaperiode dé tijd voor een grondige renovatie en het uitvoeren van langgekoesterde plannen. ,,Het loopt best goed. Het park Puur heeft een mooie boost gegeven en we denken na over verdere uitbreiding van aanbod. We pakken nu ook de bowlingbaan en het restaurant aan.’’ Het goede nieuws voor alle verhuurders op het terrein is dat de nieuwe speelvoorzieningen in de nabijheid van het hotel niet worden afgeschermd.

Warme broodjes

Puur Exloo, inmiddels vallend onder de paraplu van vakantieparkengrootmacht Landal, is het nieuwe uithangbord. De in totaal 180 vakantiewoningen, kostenplaatje tussen de 3,5 ton en 1,5 miljoen euro, gaan als warme broodjes over de toonbank. De eigenaren op de andere drie parken kijken met gemengde gevoelens naar de populariteit van Puur. Secretaris Stork van een deel van de overige verhuurders: ,,We zien van alles gebeuren, zitten in een bouwput maar krijgen als bestuur niet eens de nieuwsbrief meer. Wij profiteren graag mee van nieuwe plannen. Wij waren hier ook al toen het allemaal stroever liep. Hopelijk is er snel weer overleg met elkaar. Dat verdienen onze huurders en verhuurders.’’

Lappendeken

De lappendeken aan eigenaren op het landgoed kent een lange ontstaansgeschiedenis. Begin deze eeuw werd het voormalig hoofdgebouw van de camping met bungalows, stammend uit de jaren 70, omgetoverd tot een viersterrenhotel. Daar waren honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. De financiële crisis van 2008 gooide roet in het eten en betekende het faillissement van de toenmalig eigenaar Tom Westermeijer. Textielgigant Jan Zeeman nam de inboedel over met zijn ‘Green Properties’. Hij overleed vorige zomer. Bevriende bekende Nederlanders zoals André van Duijn en Jacques d’Ancona kochten (en verkochten) er een huis, Lee Towers maakt nog steeds met regelmaat de tocht naar Exloo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu