Historicus Hein Klompmaker brengt nieuw boek over hunebedbouwers uit

Op 16 juni verschijnt het boek Het leven van boeren die hunebedden bouwden van auteur Hein Klompmaker.

Hein Klompmaker

Hein Klompmaker Foto: Jaspar Moulijn

In het boek onderzoekt Klompmaker de overgang naar de neolithische revolutie, een periode waarin de mens overging van jager-verzamelaar naar gevestigde landbouw. Tijdens deze overgang werden ook de hunebedden gebouwd. Het boek staat stil bij de vraag of het leven van de boeren gereconstrueerd kan worden. Hierbij kijkt Klompmaker vooral naar de culturele onderdelen van hun leven.

‘De prehistorie en met name het Neolithicum is té belangrijk om alleen aan archeologen over te laten’, zegt Klompmaker. ‘Daarmee nemen we niet alleen hun op materiële cultuur gebaseerde periodisering vrij klakkeloos over, maar hebben we ook te weinig de blik gericht op de cultureel-mentale elementen in het leven van de boeren die hunebedden bouwden.’

Directeur

Klompmaker was jarenlang betrokken bij het Hunebedcentrum in Borger. Van 1988 tot 2018 was hij directeur bij het museum. Hij heeft verschillende boeken uitgebracht, waaronder de kinderserie Oek en Mijn land is groen, mijn land is mooi , een boek over regionale identiteit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu