Hoe zijn de oceanen van de aarde ontstaan en wat was het effect van een miljoenen jaren durende regenval? Dr. Tom Reijers geeft een lezing in Borger

Een walvis in de Mexicaanse Zee. Foto: ANP

Hoe ontstonden de oceanen op aarde en wat was het effect van een miljoenen jaren durende regenval op onze planeet? Dr. Tom Reijers geeft antwoord op bijvoorbeeld die vragen tijdens een lezing in het Hunebedcentrum in Borger.
Lees meer over
Borger-Odoorn

De aarde werd in de Hadeïsche (=Helse) periode van de aardgeschiedenis gevormd. Toen de temperatuur tot onder 100 graden Celsius was gedaald, begon een miljoenen jaren durende regenval die de laag gelegen delen van de aardkorst vulde met water.

Het water was deels ontstaan uit mineralen- en gesteenten reacties, maar ook werd het water als ijs door meteorieten uit de ruimte aangevoerd. Het vulde de lage delen van de nieuw gevormde aardkorst.

Eerste primitieve leven

Daarnaast vertelt Reijers over het ontstaan van de oceanen in het levenloze Azoïcum. In het Proterozoïcum (= dageraad van het leven) was de oceaan de baarmoeder van het eerste primitieve leven: cyanobacterie (blauwgroene) cellen.

Tom Reijers studeerde en promoveerde in Leiden (1972) waarna hij exploratie-, researchgeoloog en lecturer werd voor Shell Internationaal achtereenvolgens in Groot Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Venezuela, Nigeria en Nederland.

De lezing wordt gehouden in het Hunebedcentrum in Borger. De entree voor de lezing op locatie is 5 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. Geïnteresseerden kunnen de lezing van Reijers ook digitaal volgen . Dat is gratis.

Nieuws

Meest gelezen

menu