Niels Manning uit Nieuw-Buinen naar Internationale ChemieOlympiade. En huldiging door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Niels Manning neemt de tweede prijs in ontvangst. Eigen foto

Niels Manning uit Nieuw-Buinen heeft tijdens de 43ste Nationale Scheikunde Olympiade (NSO) bij Dow in Terneuzen een puike prestatie geleverd. De 19-jarige vwo-6 scholier van het Ubbo Emmius in Stadskanaal is namelijk als tweede geëindigd.
Lees meer over
Borger-Odoorn
Kanaalstreek

De Nationale Scheikundeolympiade vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Aan de NSO-voorrondes hebben 2500 scholieren meegedaan. Uiteindelijk hebben zich 19 scholieren geplaatst voor de landelijke finale.

Toponderzoekers

Als voorbereiding op de theorietoets van vier uur kregen de finalisten, mede ter voorbereiding op de internationale Chemieolympiade (IChO), een uitgebreid theoretisch programma op hoog niveau voorgeschoteld door toponderzoekers van Dow. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning, zoals suppen, skiën en zwemmen.

„Ik heb een ontzettend leuke week achter de rug”, vertelt Niels. „De toets was zwaar, met name de open vragen waren moeilijk. Ik had eerlijk gezegd niet het gevoel dat ik zo hoog zou eindigen.”

Huldiging door minister

De vier beste finalisten van de Nationale Scheikunde Olympiade worden op 23 juni nog gehuldigd door de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Ze vertegenwoordigen Nederland op de 54ste Internationale Chemistry Olympiade (IChO).

Geen China maar online event

Deze zou van 10 juli tot en met 18 juli in Tianjin (China) gehouden worden. In plaats daarvan wordt nu in dezelfde periode in meer dan 75 landen een online event georganiseerd, inclusief een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.

Stoomcursus VU Amsterdam

Als voorbereiding op de internationale finale wordt van 23 tot 30 juni een stoomcursus georganiseerd door medewerkers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. „Het niveau van deze cursus ligt een stuk hoger dan die van de internationale ronde. Wij gaan die toets maken op 13 juli in Utrecht. Op 18 juli vindt de slotceremonie plaats en dan wordt de uitslag bekend gemaakt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu