Nieuw-Buinen heeft de meest duurzame sportaccommodatie van het land. Voor het hele complex geldt ‘nul op de meter’ en dat is uniek in Nederland

Waardering voor voorzitter Siert van der Laan van Nieuw-Buinen. Rechts penningmeester Menno Klok.  Foto: Paul Abrahams

Glunderende gezichten op het sportcomplex Buunerdrome van de voetbalvereniging Nieuw-Buinen. Het verduurzamingsproject is officieel afgerond door wethouder Niek Wind van de gemeente Borger-Odoorn, gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe en voorzitter en projectleider Siert van der Laan van de zondag tweedeklasser.

Het project is zoals een trotse Van der Laan het kort samengevat ‘een proces van de lange adem’ geweest. „Ik kan er wel een boek over schrijven, maar het allerbelangrijkste is dat de klus met elkaar is geklaard. Nieuw-Buinen beschikt op dit moment over de meest duurzame sportaccommodatie van Nederland.

Voor het hele complex geldt ‘nul op de meter’ en dat is uniek in het land. We staan vol in de schijnwerpers. Een aantal verenigingen heeft al contact opgenomen en we hebben inmiddels ook de eerste bestuurders van verenigingen op bezoek gehad die een kijkje achter de schermen hebben genomen.”

Het net zit op slot

Het plan van de club om de energiekosten te verlagen door 246 zonnepanelen te plaatsen en te investeren in ledverlichting is ernstig vertraagd door de mededeling in 2018 van Enexis dat ‘het net op slot zit’.

Tweede Kamer

„We konden de opgewekte energie niet terug leveren en we kwamen vervolgens terecht in een doolhof van wet- en regelgeving”, vertelt Van der Laan.

„We hebben de moed echter niet laten zakken en met hulp van onder meer lokale en regionale politici en verschillende instanties is hard gewerkt om een oplossing te vinden. Het probleem stond hoog op de agenda. Ik heb zelfs gehoord dat in de Tweede Kamer in Den Haag meer is gesproken over de voetbalclub Nieuw-Buinen dan over Ajax en Feijenoord.

Dankzij een slim batterij systeem dat de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag opslaat voor later gebruik en een financiële bijdrage van bedrijven en overheid is het vastgelopen schip uiteindelijk weer vlot getrokken.”

Forse besparing

De energiekosten van Nieuw-Buinen bedragen jaarlijks tussen de 22.000 en 25.000 euro. „Dankzij de maatregelen die zijn genomen worden de kosten met zeker de helft verlaagd”, vervolgt Van der Laan. „Een forse besparing en dat geld kunnen we heel goed gebruiken voor andere leuke dingen.”

Loftrompet

Tijdens de officiële handeling werd door onder meer wethouder Wind en gedeputeerde Stelpstra veelvuldig de loftrompet gestoken over de inspanningen van Siert van der Laan. „Een aanjager. Onvermoeibaar. Wat heb je een fantastische prestatie geleverd. Nieuw-Buinen is een voorbeeld voor andere sportverenigingen.”

Beeld en ovationeel applaus

Als kers op de slagroomtaart kreeg de 69-jarige inwoner van Nieuw-Buinen uit handen van penningmeester Menno Klok een boeket bloemen en een bijzonder beeld uitgereikt. Plus een ovationeel applaus. „Als waardering voor jouw inzet om het sportpark Buunerdrome te verduurzamen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu