Provincies Drenthe en Groningen subsidiëren proef biologische strokenteelt in Valthermond

Een voorbeeld van strokenteelt in de Flevopolder bij Almere.

De provincies Drenthe en Groningen trekken 137.940 euro uit voor een proef met biologische strokenteelt bij proefboerderij ‘t Kompas in Valthermond.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Op een proefakker worden stroken met verschillende gewassen geteeld, waaronder aardappel, gerst, suikermais en grasklaver. Er wordt onderzocht wat dit betekent voor de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem.

Biodiversiteit

Strokenteelt is een speciale vorm van landbouw waarbij verschillende gewassen in naast elkaar gelegen stroken worden geteeld. Hierdoor neemt de weerbaarheid van de gewassen zich toe en komen meerdere ecosystemen bij elkaar. Zo biedt deze vorm van landbouw ook een schuilplek aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Dit komt ten goede van de biodiversiteit.

De proef in Valthermond is onderdeel van een landelijk onderzoek naar het gebruik van strokenteelt. Rondom de strokenteelt in Valthermond is ook een regionaal netwerk van telers en onderzoekers gevormd. Zij voeren samen het onderzoek uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Borger-Odoorn
menu