Restauratie Kerk no. 11 in Valthermond is voltooid. ‘Zo af en toe koesteren wat je kwijt bent’

Stephan de Vries (33) is voorzitter van ‘Vereniging tot behoud van Kerk no 11’ in Valthermond. Foto: Rie Strikken

Geboren Valthermondjes Henk Haan en Cathrien Drenthe wonen al jaren in de Randstad, maar zijn gedreven ambassadeurs van ‘hun’ dorp. Voor allebei is Kerk no 11 de plek waar ze graag naar terugkeren. Ze zijn dan ook blij dat de restauratie voltooid is.
Lees meer over
Borger-Odoorn

Stephan de Vries (33) is voorzitter van ‘Vereniging tot behoud van Kerk no 11’ in Valthermond. Trots laat hij het resultaat zien van de restauratie. Die heeft maar liefst negen jaar in beslag genomen.

Vuurboom

„We hebben de klus uitbesteed aan Vuurboom, een plaatselijk bouwbedrijf en trouw donateur. Daarnaast is er door vrijwilligers bergen verzet. Het is gelukt om authentieke elementen, zoals de steunberen, de preekstoel en het orgel te bewaren.”

De rijen originele banken, achterin de kerk, waren te zeer aangetast door de tand des tijds en zijn verloren gegaan. Bovendien bleek er geen vloer onder te staan: ze waren gebouwd op een soort podium.

Op de plaats van de banken is een bar gerealiseerd.

Artiesten uit de regio

De Vries: „We organiseren als Cultureel Centrum Kerk no 11 concerten en voorstellingen van artiesten uit de regio. In het verleden moesten mensen voor consumpties uitwijken naar de voormalige consistoriekamer.

Die consistoriekamer is helemaal geschikt gemaakt voor workshops en andere bijeenkomsten.”

Henk Haan

Sinds het voltooien van de restauratie vonden in Kerk no 11 al enkele activiteiten plaats.

De Vries: „En in september waren wij start en finish van de Tour de Valthermond. Dit succesvolle evenement werd voor de vijfde keer georganiseerd door Henk Haan. Henk is geboren in Valthermond, woont al jaren in de Randstad, maar is nog regelmatig hier en een gedreven ambassadeur van zijn geboortedorp.”

De tour voert langs plaatsen waar de gemiddelde inwoner waarschijnlijk zelden bij stilstaat, maar Henk Haan duidt de historische waarde en betekenis. De journalist-historicus put daarbij graag uit de herinneringen aan zijn mooie plattelandsjeugd.

Cathrien Drenthe

De Vries: „Een andere Randstedeling is Cathrien Drenthe, geboren Valthermondse, beheerder van museum Jan Drenthe. Als Cathrien haar moeder bezoekt, dan komt ze meestal ons orgel even bespelen. Daar zijn wij blij mee.”

Alle activiteiten, ook de concerten en voorstellingen onder de vlag van CC no. 11, zijn ten bate van Vereniging tot behoud van Kerk no. 11.

De Vries: „Dat geeft soms verwarring. Zo bestelde iemand kaarten voor een bluesconcert en vroeg een beetje schuchter, of er in de kerk wel bier geschonken werd. Ik antwoordde: ja, natuurlijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu