Stuk ovenwand glasfabriek VH Meursing keert terug naar een siertuin vol glasresten in Nieuw-Buinen

Het brok glas van bijna 1000 kilo. Foto: Goedewaagen

Al jaren zat glasverzamelaar Henk Brans uit Nieuw-Buinen met smart te wachten op een brok van de ovenwand van de glasfabriek VH Meursing. Die was hem beloofd door de in 1933 in Nieuw-Buinen geboren kunstenares Marieke Bouman.

Bouman waarschuwde wel voor het gewicht van het brok glas: bijna 100 kilo.

,,Toen hoorde Musselkanaalster Harry Scholte tijdens de opening van de tentoonstelling over Glas- en kristalfabriek Pfeiffer in het Keramisch Museum Goedewaagen van die belofte”, vertelt Friggo Visser namens Goedewaagen. ,,Hij bood spontaan aan om in Lunteren het brok stenen en daaraan als stalactieten verkleefd ivoorkleurig glas te gaan ophalen. Afgelopen week bezorgde Scholte het stuk glas bij Henk Brans.”

Van Borger naar Lunteren...

Bouman - wier geboortehuis aan de Stationsstraat 2 in Nieuw-Buinen aan de achterzijde grensde aan de in 1845 gestichte flessenfabriek van Meursing - vertelde dat haar vader Jurrie Sweers van tuinieren hield. Sweers was dirigent van het orkest van werknemers van de Nieuw-Buiner glasfabrieken en versierde volgens Bouman zijn tuin graag met glas en steen van de glasfabriek. Toen haar ouders in een bejaardenwoning in Borger gingen wonen, werd ook daar de voortuin gevuld met zijn verzameling stenen, waaronder dit grote brok ovenwand.

...en terug naar Nieuw-Buinen

Het wandbrok verhuisde vervolgens naar de voortuin van Marieke Boumans huis in Lunteren op de Veluwe en vandaar weer naar het balkon van haar appartement in hetzelfde dorp. ,,Toen heeft een goede vriend met een steekwagentje door heel Lunteren gelopen naar ons nieuwe appartement.”

De steen is nu weer terug en Henk Brans doet hetzelfde als Jurrie Sweers: een siertuin inrichten met glasresten van de eens zo grote Nieuw-Buiner glasfabrieken.

Nieuws

Meest gelezen

menu