Tinus en Rieky Zinger uit Borger zijn woensdag 26 januari zestig jaar getrouwd. 'Na ons huwelijk woonden we in het kleinste huisje van Uffelte'

Rieky en Tinus Zinger uit Borger zijn woensdag 26 januari zestig jaar getrouwd. Foto: Paul Abrahams 

Tinus en Rieky Zinger uit Borger zijn morgen - woensdag 26 januari - zestig jaar getrouwd. Vanwege de aangescherpte corona maatregelen heeft burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn het bezoek voorlopig uitgesteld, wel heeft het diamanten echtpaar een brief in de bus gekregen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Lees meer over
Borger-Odoorn
Stadskanaal

Tinus Zinger en Rieky Ovinge zijn allebei geboren in Uffelte, respectievelijk op 2 juli 1940 en op 27 juli 1941. Ze kennen elkaar van jongs af aan en gaan naar dezelfde lagere school. De vonk slaat over tijdens dansles als ze een jaar of 15, 16 jaar zijn. Rieky heeft twee keer een uur dansles. Het laatste uur springt ze bij, omdat er dan te weinig meisjes zijn om met de jongens te dansen.

Het kleinste huisje van het dorp

Tinus - hij werkt in een smederij - en Rieky - zij staat op de loonlijst van een bakkerij/kruidenierswinkel waar ze de administratie verzorgt en in de winkel helpt - trouwen op 26 januari 1962 in het gemeentehuis in Havelte. Het huwelijksbootje zet koers naar een huurwoning in Uffelte, waar ze de benen onder de eigen tafel kunnen steken. „Het was het kleinste huisje van het dorp”, vertelt Tinus.

Mantinge of Ees

De jonggeliefden verhuizen naar Ruinen en vervolgens naar Ees, waar Tinus in 1964 de gelegenheid krijgt om een smederij over te nemen. „Er waren destijds twee opties: een smederij in Mantinge of in Ees. We hebben beide panden bekeken en uiteindelijk is de keuze gevallen op Ees.”

Zinger Mechanisatie is in 1987 verhuisd naar de Rolderstraat in Borger. In 1996 is het bedrijf - ook bekend als ZIBO - overgenomen door zoon Hendrik.

Tinus en Rieky hebben twee kinderen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Kasten vol met fotoboeken

De hobby’s van Tinus zijn wandelen en biljarten. Samen met Rieky worden heel wat kilometers op de fiets afgelegd. „Zodra het mooi weer is, dan stappen we op de fiets”, vertelt Rieky. „Dat is echt genieten en inmiddels kennen we elk plekje in de wijde regio.” Verder hebben de echtelieden genoten van hun reizen. Naar landen als onder (veel) meer China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. „We hebben kasten vol met fotoboeken, maar we hebben eigenlijk geen tijd om die boeken weer eens door te bladeren.”

Bridgen

De echtelieden vinden het ook fijn om te bridgen. Op dit moment drie avonden in de week online via de computer, maar zodra het weer mogelijk is twee keer in de week in het ontmoetingscentrum ‘t Anker in hun woonplaats. „Dat is toch gezelliger, want je mist toch wel de sociale contacten.”

Tinus is jarenlang bestuurslid geweest van de plaatselijke bridgevereniging. Rieky is bijna 20 jaar lid van de Technische Commissie van deze bridgeclub. Daarnaast is zij ook sinds jaar en dag voorzitter van de bridgeclub van Welzijn Ouderen.

Nieuws

menu