Adriana’s Warenhuisje stopt na bijna twintig jaar in Schoonoord: ‘Het is mooi geweest’

Adriana Schmohl (links) helpt een klant. Foto: Martha Marjenburgh

Adriana’s Warenhuisje is bijna twintig jaar een begrip geweest in het reuzendorp Schoonoord, maar over een maand is het einde verhaal. Eigenaresse Adriana Schmohl vindt het mooi geweest.

De 72-jarige Schoonoordse verloor 5,5 jaar geleden haar echtgenoot Jan. Ze stond destijds voor de keuze om te stoppen met de zaak aan de Tramstraat of door te gaan. ,,Ik koos voor doorgaan en heb daar nooit spijt van gehad”, vertelt Schmohl. De geboren Stolwijkse vertelt dat haar onderneming al 44 jaar bestaat. ,,Ook in onze vorige woonplaats Berkenwoude bestond de zaak dus. We konden hier in Drenthe voordeliger wonen: daarom verhuisden we vanuit Zuid-Holland. Met als enige verschil dat we in Schoonoord stopten met de verkoop van levensmiddelen.”

Adriana’s Warenhuisje heeft letterlijk voor elk wat wils. Van babykleertjes tot waspoeder, van reinigingsmiddelen tot gereedschap en van ondergoed tot huishoudelijke apparaten. Kun je iets niet vinden? Ga dan naar Adriana. Die gedachte. Daar waar Jan een rasechte handelaar was, is dat geen eigenschap van Adriana. Maar de winkel stond na het overlijden van Jan simpelweg nog te vol om ermee te stoppen. ,,Het feit dat ik nu stop met mijn zaak doet echt iets met de klanten. Het komt voor dat ze met tranen in de ogen hier in de winkel staan. Dat doet me heel veel.”

Omgeving van Emmen

Ondertussen is het zeker dat Schmohl Schoonoord achter zich laat en bij voorkeur in de omgeving van Emmen gaat wonen. ,,Daarbij komt dat ik niet meer de jongste ben.” De coronacrisis gaf de doorslag om te stoppen met Adriana’s Warenhuisje. ,,Ik ben bang dat alles komend najaar weer dicht moet. Die periode wil ik voor zijn. Het is mooi geweest en natuurlijk speelt mijn leeftijd ook mee.”

De omgang met klanten en de waardevolle gesprekken: dat alles gaat de Schoonoordse zeker missen. Dat het nooit echt vetpot was, weet Schmohl maar al te goed. Een groot probleem is dat evenwel al die jaren in Schoonoord niet geweest. ,,Ik ga me straks niet vervelen, hoor. Ik heb al vrijwilligerswerk gevonden bij Bij de Tijd. Dat is een ontmoetingsplek voor jong en oud in Emmen centrum.”

Adriana Schmohl zwaait af in Schoonoord met een opheffingsuitverkoop. ,,Alles moet weg. De klanten hebben tot en met 21 augustus de tijd om langs te komen. Daarna is het in principe voorgoed einde verhaal.”

De openingstijden van het warenhuisje zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu