Bennie en Diny Kardol uit Coevorden zijn 60 jaar getrouwd: ‘Hij ging voor zijn werk op huwelijksreis, maar dan wel alleen’

Bennie en Diny Kardol. Foto: Kristian Elders

Aan de Coevorder stadsgracht hebben Bennie (80) en de 79-jarige Diny Kardol alweer bijna vier jaar niets te klagen over het uitzicht, want dat is fraai. Het diamanten echtpaar is zondag 9 januari 60 jaar getrouwd. Burgemeester Renze Bergsma feliciteert het stel maandagmiddag.
Lees meer over
Coevorden

De aimabele Bennie en Diny hebben altijd wel iets te doen gehad in hun leven. Neem alleen al het feit dat ze samen negen keer zijn verhuisd. Overal voelden ze zich thuis. De wieg van Bennie Kardol stond in Gendringen, in de Achterhoek. Letterlijk in een karretje achter de fiets werd hij - samen met zijn zusje - tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog naar het oliedorp Schoonebeek vervoerd. ,,Later kwamen we in Zandpol te wonen”, vertelt Bennie. ,,Vanuit dat dorp trok ik soms met kameraden langs het Stieltjeskanaal naar Coevorden.”

Het toeval wilde dat Diny ook destijds al in de vestingstad woonde. De geboren en getogen Coevordense kwam - ook al toevallig - Bennie tegen in het centrum van de stad. ,,Ik ontmoette hem als tiener en de vonk sloeg zeker over tijdens het eerste praatje”, zegt ze. Bennie was toen al bekend met Coevorden, want hij ging er naar de lagere technische school. Hij fietste zodoende vaak langs het huis waar zijn grote liefde woonde en door te fluiten viel hij op. ,,Op dat moment rende ik snel naar buiten om even met Bennie te praten. Toch rende ik ook wel e’s voor niets, want in die tijd floot werkelijk iedereen.”

Het stel stapte na enige jaren in het huwelijksbootje, terwijl Bennie nog in zijn diensttijd zat. Hij maakte voor de Koninklijke Marine lange boottochten naar onder meer Canada en Suriname. ,,Bennie ging voor zijn werk op huwelijksreis, maar dan wel alleen”, zegt Diny grappend. Gevolg was echter wel dat ze alleen achter moest blijven, maar na twee jaar diensttijd was dat werk klaar voor Bennie. De destijds jonge twintiger ging in Coevorden aan de slag voor zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Later verdiende hij zijn brood met de installatie van centrale verwarmingen, in dienst van de firma Wildschut in Schoonebeek.

Een blauwe maandag

Na een periode van inwonen bij de vader van Diny verhuisde het echtpaar medio jaren zestig naar Schoonebeek. ,,Ik was bij de NAM in Schoonebeek de eerste vrouw in Nederland die na het huwelijk door mocht gaan met werken, maar uiteindelijk stopte ik met deze kantoorbaan om de zorg voor de kinderen op me te nemen.” Ook Bennie werkte nog in dienst van de NAM, maar dat was - vanwege de bureaucratie - slechts een blauwe maandag. ,,We moesten eens naar het verre Uithuizermeeden om een paar schroefjes weg te brengen. Ik had hele dagen niets te doen en dat zinde me niet.”

Na zijn werkzame leven in loondienst kwam ook voor Bennie een eigen zaak om de hoek kijken. Samen met zijn Diny - zij was er vanaf het prille begin bij betrokken - was hij jarenlang eigenaar van de bekende Coevorder boekhandel Kardol. Op een prachtige locatie aan de Markt zwaaiden Bennie en Diny in 2012 af. De zaak bestond sinds begin jaren zeventig.

In een grijs verleden voetbalde Bennie in Coevorden bij CSV (sinds 1978 heet deze club CSVC), vv Minjak op een fraaie locatie bij het kantoor van de NAM in Schoonebeek én - terug in Coevorden - bij Germanicus. Verder handbalde Bennie en vandaag de dag is hij nog altijd lid van Wielertoerclub Coevorden. Diny mag graag breien, haken, lezen, puzzelen en - net als Bennie overigens - in de tuin ‘knooien’.

Bennie en Diny Kardol hebben drie kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu