Bert de Haan (48) uit Coevorden overleden: de drijvende kracht achter het Talentencentrum

Bert de Haan. Foto: Manuela Gosink

In zijn woonplaats Coevorden is dinsdagavond Bert de Haan onverwachts overleden.

De Haan startte vorig jaar september het Talentencentrum Coevorden, een plek waar kinderen en volwassenen maximaal zes maanden lang kosteloos en laagdrempelig kunnen kennismaken met muziek, dans, tekenen en schilderen.

Het initiatief kon rekenen op steun van het Rabobank Stimuleringsfonds, het Rudie Zwols Fonds, maar ook de gemeenteraad en het Coevorder college. Wethouder Jeroen Huizing opende het centrum in Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan eind september 2019. Ook begon De Haan in het centrum met een prokkelkoor, waarbij zangers met én zonder verstandelijke beperking aan de slag gingen.

‘Niet kakelen, maar eieren leggen’

Op Ernst Happels legendarische lijfspreuk ‘Kein keloel, foesballen’ had de Coevordenaar een eigen variant: ‘Niet kakelen, maar eieren leggen’.

Eind 2018 kon De Haan zijn ei kwijt ten overstaan van de Coevorder gemeenteraad. Sinds 2016 kunnen Coevordenaren een inwonersvoorstel lanceren. De Haan was de eerste die de stoute schoenen aantrok. In plat Drents legde hij toen uit zich zorgen te maken voor de toekomst van het muziekonderwijs in Coevorden na het faillissement van CQ Centrum voor de Kunsten. Het idee om middels een talentencentrum iedere Coevordenaar de kans te geven kennis te maken met muziek of andere culturele activiteiten sloeg meteen aan bij de gemeenteraad.

Voor de opening had De Haan koningin Máxima per brief uitgenodigd. ,,Maar haar agenda zat vol. Jammer maar helaas”, zo reageerde hij.

Via social media hebben medewerkers van het talentencentrum laten weten in zijn geest door te gaan.

Bert de Haan bezweek dinsdagavond aan een hartstilstand. Hij wordt in besloten kring gecremeerd. Hij is 48 jaar geworden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu